Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup voća i povrća
  • 11.05.2019. 07:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Regionalni distribucijski centar bit će odskočna daska za pregovore!

Iako imamo potencijala da se voće uzgaja i na 10 tisuća hektara, situacija je takva da se posljednjih godina počelo vaditi nasade, umjesto da se proizvodnja širi. Problem je u nedostatku prostora za skladištenje i čuvanje voća u adekvatnim uvjetima tijekom čitave godine.

Foto: Depositphotos/loginovVados
  • 532
  • 29
  • 0

Uz najavljenu izgradnju sustava navodnjavanja, posrnuloj poljoprivredi u oporavku svakako bi trebao pomoći Regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Barem kada su u pitanju te grane poljoprivrede. Očekivanja proizvođača su velika, jer znaju što će im centar osigurati, s obzirom da su i sami inicijatori.

Na 4.825 hektara površine nalaze se voćnjaci Osječko-baranjske županije. Iako imamo potencijala da se voće uzgaja i na 10 tisuća hektara, situacija je takva da se posljednjih godina počelo vaditi nasade, umjesto da se proizvodnja širi. Problem je u nedostatku prostora za skladištenje i čuvanje voća u adekvatnim uvjetima tijekom čitave godine.

Zbog anomalija na tržištu proizvođači nisu došli do izražaja

"Sektor voća je bio najkonkurentniji u poljoprivrednoj proizvodnji, kada gledamo u smislu konkurentnosti cijena i plasmana na tržištu, ali zbog anomalija na tržištu prodaje mi nismo došli do izražaja jer sustav nije postavljen tako da bi domaći proizvođači mogli oprkrbljivati tržište svojim svježim voćem i povrćem, na način kako se to radi u ostalim državama Europe", rekao je Stjepan Zorić, predsjednik Klastera Slavonska jabuka.

Rješenje tog problema zasigurno je izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće.

"To je strašna odskočna daska i može dosta pomoći u novom razvoju. Imamo povoljne klimatske uvjete za uzgoj, mogao bi se povećati i broj radnih mjesta", ističe Zorić.

1,50 kn za otkup jabuke nije normalna situacija

Osim toga, automatski dižu poziciju proizvođača za pregovore s otkupljivačima koji su im do sada diktirali cijenu bez mogućnosti za bilo kakav dogovor.

"Mi smo došli u situaciju da nam netko nudi 1,50 kn za jabuku 1. klase, što nije normalno. U Europi je prosječna cijena od 1,20-2 eura. Sada, ako budemo imali svoj centar, moći ćemo preko njega ozbiljno razgovarati sa svim kupcima. Otvara se mogućnost širenja lokalnog tržišta i opskrbe lokalnih lanaca koje su ključ za opstanak Slavonije", pojašnjava Zorić.

Više informacija o Regionalnom distribucijskom centru za voće i povrće pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće Skladištenje Hladnjača Stjepan Zorić


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]