Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poslovi u decembru
  • 10.12.2022. 12:00

Skladištenje i čuvanje maslinovih ulja: Nemojte prepuniti boce

Ulje na odležavanju treba da odstoji najmanje jedan mjesec. Ova praksa u pojedinim zemljama zna trajati i do četiri mjeseca.

Foto: Depositphotos/OlafSpeier
  • 198
  • 11
  • 0

Decembar mjesec u sektoru maslinarstva što se tiče djelatnosti prvenstveno se odnosi na čuvanje i skladištenje maslinovog ulja. Kako bi ga adekvatno skladištili, moramo posjedovati inox posuđe različitog volumena, odnosno ovisno o količini kojom raspolažemo.

Za skladištenje i čuvanje ulja manjih količina potrebno je imati posude što manje zapremine, kako bi njegovim otjecanjem upražnjeni prostor što manje zauzimao zrak i kako bi se smanjili procesi oksidacije, navode inženjeri agronomije dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić, iz Federalnog agromediteranskog zavoda. 

Mjesec odležavanja

Kod punjenja boca iz različitih tankova je bitno da se one ne prepune, jer dolazi do pucanja zbog njihove kvalitete i utjecaja temperature. Nikako nije poželjno puniti ulje u plastične boce.

Nije poželjno puniti ulje u plastične boce (Foto: Depositphoto/dominiquelandau)

Posude sa većom zapreminom imaju i dodatak plina npr. argona, kako bi se zaustavili procesi starenja ulja. Nakon što smo ostavili ulje na odležavanju bilo bi dobro da ono odstoji najmanje jedan mjesec kako bi se u njemu staložile krute tvari. Ova praksa u pojedinim zemljama svijeta zna trajati i do četiri mjeseca.

Također, u decembru se obavlja čišćenje i servisiranje mehanizacije kako bi ona bila spremna za slijedeću sezonu.

Komina kao stočna hrana ili ogrjev

Što se tiče radova u masliniku oni se odnose na pripremu za sadnju, čišćenje raslinja i drugog. Rezidbom se pomlađuju stara stabla i obavlja se zaštita pomoću crvenog ulja.

Pahulje nisu vidjeli deceniju: Klima pogodovala ekspanziji maslinarstva u Hercegovini

Branje maslina u 12. mjesecu se odnosi na one plodove koje smo ostavili da izgube višak vode i kao takve budu spremne za konzerviranje i daljnju konzumaciju. Nakon prerade maslina komina koja u sebi još sadrži dio vezanog ulja koje se teže izlučuje u postupku prerade u dodatak kukuruzne prekupe može poslužiti kao stočna hrana ili ako je osušena kao visokokalorični briketirani ogrjev.


Tagovi

Masline Maslinici Preporuke Poslovi u decembru Miro Barbarić Marija Prlić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.