Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istarsko maslinovo ulje
  • 10.10.2015. 09:45

Što je Istarsko maslinovo ulje?

Istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje mora poštivati propisani sustav slijedivosti od uzgoja, berbe i prerade ploda maslina. Slijedi evidencija prerade, skladištenje ulja čija kvaliteta mora biti sukladna specifikaciji.

Foto: depositphotos.com, surkovdimitri
  • 353
  • 12
  • 0

O specifikaciji Istarskog maslinovog ulja Franko Raguž veli: "Istarsko maslinovo ulje se proizvodi od plodova masline uzgojenih u maslinicima na području Istre, što uključuje geografsko područje Istarske županije i dio Primorsko goranske (Liburnija). Ulje proizvedeno samo od jedne sorte mora sadržavati najmanje 80% navedene sorte." Sortiment se, veli Raguž, uglavnom odnosi na domaće sorte, ali dozvoljene su i ostale introducirane.

"EU maslinicima su pojedinačno ili u različitim omjerima zastupljene najmanje u 80% udjelu slijedeće sorte maslina: istarska belica, buža, karbonaca, črnica, žižolera, rošinjola, puntoža, leccino, frantoio, moraiolo, pendolino i picholine. U maslinicima poljoprivrednih gospodarstava koja uzgajaju masline za proizvodnju Istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja mogu biti zastupljene i sorte koje nisu navedene u ovoj specifikaciji, ali do najviše 20% udjela", stoji u specifikaciji zaštite izvornosti istarskog maslinovog ulja.

Nadalje istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje mora poštivati propisani sustav slijedivosti od uzgoja, berbe i prerade ploda maslina. Slijedi evidencija prerade, skladištenje ulja čija kvaliteta mora biti sukladna specifikaciji. Potom evidencija ambalažiranja i etiketiranja u ovlaštenoj punionici. Sve spomenute radnje moraju biti odrađene na spomenutom geografskom području.

Županija pomaže svima do markice izvornosti

Kako se i u ovom slučaju radi o moru papirologije, svaki proizvođač koji želi ishoditi markicu s oznakom izvornosti mora za početak ispuniti čak 12 dokumenata. Počinje se sa zahtjevom Klasteru za uvrštenje u sustav nadzora i zahtjevom za certifikaciju proizvoda tvrtki Biotechnicon koja sklapa pojedinačni ugovor sa svakim proizvođačem odmah kontrolirajući sve parametre u specifikaciji.

Istarska županija preko Klastera pomaže u pokrivanju dijela troškova ovih hitnih kontrola i terenskih izlazaka Biotechniconovih stručnjaka, kao i tiskanje markica, koje će se lijepiti preko čepa boce s prethodno pregledanim i odobrenim uljem.

Autor: Branka Žužić, Foto: depositphotos.com, surkovdimitri


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Franko Raguž Istarska županija Istarska belica Buža Karbonara Črnica Žižolera Rošinjola Puntoža Moraiolo Djevičansko ulje Skladištenje ulja Evidencija prerade Markica izvornosti

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]