Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunja by Timka
  • 15.02.2022. 10:00

Timkin sir od dunje izazvao "opće ludilo" - kako ga pravi?

Tradicionalna receptura i ljubav prema domaćim proizvodima jedne frizerke su proizveli fantastičan sir od dunje, koji osvaja tržište. Timka Salihović sve radi ručno, a nada se i proširenju proizvodnje

Foto: Arhiva Timke Salihović
  • 1.285
  • 735
  • 0

Projekat osnaživanja žena poduzetnica u ruralnim sredinama, koji je realiziralo Udruženje “Green Council” iznjedrio i biznis "Dunja" čija je vlasnica Timka Salihović iz Kladnja. Ova dugogodišnja frizerka je velika ljubiteljica prirode i domaćih proizvoda, a njeni specijaliteti su sirup od dunje, koji je prva pomoć protiv kašlja, te slatko i sir od ove voćke, po kojem je postala prepoznatljiva.

Iako već 12 godina ima vlastiti frizerski salon, uvijek je rado pomagala majci oko poljoprivrednih poslova i pripravljanja domaćih proizvoda. Tako je stekla iskustvo u izradi starinskih jela i od nje naučila tradicionalne recepte, po kojima i danas radi.

Tradicionalna receptura

Kaže da je od posla u salonu komotno mogla lijepo da živi, ali ljubav za prirodom i domaćim proizvodima ispunjavala je svaki njen slobodan trenutak. 

"Godinama pravim domaće proizvode na starinski način bez konzervansa i aditiva, i u Kladnju me svi znaju po tome. Uključila sam se u lokalno udruženje žena, koje mi je pružilo pregršt novih mogućnosti", za Agroklub priča Timka.

Sir od dunje izazvao "opće ludilo"

Kada je u Udruženju “Žena-ženi“ u Kladnju održana radionica u svrhu osnaživanja žena u ruralnim sredinama, Timka je predstavila svoj slatkiš od dunje koji je nazvala Sir od dunje. Među 70 žena iz cijele Bosne i Hercegovine, ona je bila među tri izabrane za mentorstvo i podršku pri osnivanju biznisa. Nakon završne konferencije i promocije, njen sir je postao prepoznatljiv i veoma tražen.

"Nastalo je opće ludilo za mojim slatkišem. Ja volim dunju i sve njene proizvode. U svom voćnjaku imam četiri koje rađaju, a jesenas sam posadila još sedam sadnica. Sirup za kašalj koji pravim također je veoma tražen. Voljela bih da svi upoznaju i probaju moj slatkiš", ističe Salihović.

Sve radi ručno

Sir od dunja je starinski slatkiš, koji nastaje ukuhavanjem plodova nakon čega voćke poprimaju tamnu boju i čvrsti oblik. Kada se ukuhana masa ohladi i očvrsne, reže se na kocke, a uz pravilno skladištenje može se čuvati i po nekoliko mjeseci.
Također, okus je dodatno moguće poboljšati dodavanjem oraha, lješnjaka ili grožđica. Proces izrade sira je dugotrajan i zahtijeva mnogo umijeća i truda.

"Najprije ide pranje, brisanje dlačica, odvajanje sredine, kuhanje, pasiranje, ukuhavanje i izlijevanje u kalupe. Dunja je teška za obradu, a za sir se koristi samo meso voćke. Ove godine nije bila baš kvalitetna i sočna, zbog suše, pa se količina od 200 kilograma čiste dunje prepolovila pri obradi. Dobila sam 100 kilograma sira", kaže Timka koja je do sada sve procese proizvodnje radila ručno.

Većinu proizvoda plasira u Kladnju i Sarajevu

S obzirom na to da je u nasljedstvo dobila zemlju, planira je iskrčiti i pripremiti za nove nasade. S mužem je već uradila određene pripreme, a sljedeći korak je ograđivanje parcele, za šta su joj potrebna novčana sredstva. Već ima i ponudu da na površini od šest dunuma zasadi lješnjak, što će uskoro i realizirati.

Zahvalna na podršci

Većinu proizvoda plasira u svom gradu i u Sarajevu, a puno je i onih koji njene proizvode nose u inostranstvo. Ipak bi najviše voljela da pronađe sigurno tržište i da se prekvalifikuje. Prijavila se i za javni poziv za dodjelu plastenika od općine Kladanj, te se nada kako će se moći posvetiti i plasteničkoj proizvodnji.

Mnoge prednosti, ali koje su mane u uzgoju dunje?

"Ekipa Green Councila mi je pružila veliku podršku, njihove mentorice su pokrenule cijelu priču, poslali mi fotografa, uradili dizajn za pakovanje, pokušavamo zajedno da pronađemo neko tržište i svim ženama poduzetnicama bi preporučila saradnju s njima i učešće u ovakvim projektima", kaže ova vrijedna žena.


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cvate (krajem aprila ili početkom maja) i zato vrlo rijetko strada od kasnih proljetnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovito rađa (što nije slučaj s... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Dunja Sir od dunje Timka Salihović Kladanj Udruženje "Žena-ženi" Kladanj Green Council Sirup od dunje


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.