Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Učenička zadruga
  • 04.05.2019. 07:30
  • Primorsko-goranska, Brod na Kupi

Učenička zadruga Bobovac: Sade, orezuju i prerađuju kraljicu voća - jabuku

Neki od proizvoda Učeničke zadruge Bobovac koja ima tri sekcije: pčelice, crviće i mraviće su jabučni ocat, aromatizirani jabučni ocat, sirup od maslačka, sirup od smrekovih iglica, razne vrste pekmeza i džemova...

Foto: arhiva Učeničke zadruge Bobovac
  • 746
  • 328
  • 0

Još 2001. godine pri OŠ Frana Krste Frankopana u Brodu na Kupi (Gorski kotar) osnovana je Učenička zadruga Bobovac. Ove će se godine škola moći pohvaliti punoljetnošću Učeničke zadruge koja, dakle, djeluje punih 18 godina, a ime je dobila po jednoj od sorti jabuka koje rastu u voćnjaku – bobovcu. Zadruga od svojih početaka njeguje određene ciljeve: proizvodnja biološki zdravih prehrambenih proizvoda, očuvanje kulturne baštine kraja u kojem se nalazi, razvijanje radnih navika i stjecanje novih znanja kod učenika te mnogo drugih.

Pčelice, crvići i mravići pravi su čuvari baštine

U Učeničkoj zadruzi Bobovac djeluju tri sekcije - pčelice su voćari koji vode brigu o voćnjaku, orezivanju voćaka, gnojenju voćaka,  berbi voća, procesima prerade prehrambenih proizvoda i slično. Druga sekcija, crvići, posvećeni su izradi raznovrsnih suvenira, ambalaže i prepoznatljivih ukrasnih proizvoda kojima se škola ponosi. Treća sekcija, mravići, su zapravo etno-grupa koja njeguje kulturnu baštinu i svoj rad temelji na starim pričama i predmetima Kupske doline. Neki od proizvoda Učeničke zadruge Bobovac su jabučni ocat, aromatizirani jabučni ocat, sirup od maslačka, sirup od smrekovih iglica, razne vrste pekmeza i džemova, sirupovi za razrjeđivanje od ljekovitog bilja, proizvodi od keramike, prigodne čestitke i mnogi drugi.

U školi se provodi i projekt Jabuka - kraljica voća

Rad OŠ Frana Krste Frankopana datira iz daleke 1858. godine. Prošle godine, 2018. škola je obilježila dugih 160 godina djelovanja, a trenutno neslavno nosi titulu najmanje škole u Gorskom kotaru. Smještena je uz samu granicu sa susjednom Republikom Slovenijom nedaleko od ušća Kupice u Kupu, na nadmorskoj visini 220 mnm što joj osigurava povoljnu klimu za rast raznovrsnog bilja. Školska zgrada okružena je lijepim okolišem, prostranim dvorištem, voćnjakom i vrtom. Djelatnici škole se već godinama trude kroz svoj rad javnosti prikazati pozitivne aktivnosti, ciljeve i projekte kojima se učenici i učitelji škole bave i ponose.

Voćnjak je rastao zahvaljujući predanosti djece i nastavnika

"Mnogo godina unatrag, tadašnji učitelji i djelatnici škole posvetili su se sadnji, njezi i uređenju školskog voćnjaka i dvorišta.  Taj vrt i voćnjak nisu nastali 'preko noći', već uz veliku volju i ljubav ljudi koji su htjeli ostaviti nešto trajno budućim generacijama. Iz tog razloga u okolišu škole postoji više od 60 stabala jabuka, oko 20 stabala oraha i mnoge druge ukrasne i ljekovite biljke“, podijelila je s nama Sara Kordiš, donedavno voditeljica zadruge Bobovac.

"Prema primopredaji onih koji se sjećaju, plodovi iz voćnjaka prvenstveno su se koristili u svrhu prehrane školske djece te je to bio jedan od prvih motiva za sadnju voćaka. Kasnije se uspostavilo da je voća mnogo više nego što sva školska djeca mogu iskoristiti u prehrani i tada se pojavila ideja o preradi i prodaji voća i plodova“, dodaje.

Tijekom posljednjih godina pokazala se potreba za pomoći u branju zrelog voća u jesen. Iako učenici, učitelji i djelatnici škole pomažu u berbi, voćnjak je velik i jabuka ima mnogo te dio plodova nije moguće vremenski i fizički ubrati. Zbog toga je osmišljen projekt u kojem učenici i učitelji ostalih škola dolaze u posjet školi i uz minimalnu naknadu ubiru jabuke koje nose kući. Projekt nazvan 'Jabuka kraljica voća' provodi se već punih osam godina. Uz raniju najavu i dogovor, dolaze vrtićke i školske grupe na terensku nastavu. Cjelokupan boravak im je osmišljen kao aktivnosti, zabava i druženje.

"Učenici koji posjete školu, posjete i izložbeni prostor zadruge, mogu kupiti proizvode zadruge, degustiraju proizvode, beru jabuke, obiđu Poučnu stazu medvjeda koja se nalazi u okolišu škole te uz razne vođene aktivnosti provode vrijeme u prirodi i na svježem zraku. Često grupe učenika posjete ušće rijeke Kupice u Kupu te granicu sa susjednom Republikom Slovenijom što ujedno spada u gradivo djece osnovnoškolske dobi“, podijelila je s nama Sara.

Poučna staza medvjeda pravi je 'magnet' za djecu svih uzrasta

2012. godine, u sklopu proslave Dana škole i obilježavanja Međunarodnog dana bioraznolikosti, Javna ustanova Priroda je kao dio EU projekta SOŽITJE koji se realizira u sklopu IPA Slovenija i Hrvatska, postavila poučnu stazu 'Put medvjeda' u okolišu naše škole.

Posjetitelji na stazi upoznaju život najvećeg sisavca goranskih šuma obilaskom šest instalacija didaktičke opreme izrađenih od drva, upotpunjenih tablama sa mnoštvom podataka o medvjedu, na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku.

Uz školu se nalazi i Poučna staza medvjeda

"Djeca mogu vidjeti i opipati drvenu skulpturu medvjeda u prirodnoj veličini, siluetu medvjeda s prikazom visine, prikaz tragova medvjeda, drveni zemljovid koji prikazuje sve medvjede svijeta, drveni lijevak za 'prikupljanje' zvukova prirode i prikaze ishrane medvjeda“, navodi Sara Kordiš.

Obilazak je popraćen nizom priča, savjeta i uputa kako se ponašati u šumi, prilagođen dobi djece. Oni su aktivno uključeni u obilazak - razgovorom, vidnim i slušnim podražajima. Cijelo vrijeme djeca se kreću kroz veliki i lijepi okoliš: školski park, livadu, obalu rijeke Kupice i voćnjak.


Fotoprilog


Tagovi

Učenička zadruga bobovac Škola Zadruga Kraljica voća Uzgoj jabuka Prerada jabuka


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.