Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Visokožbunasta borovnica
  • 12.12.2017. 07:00

Uzgajanje borovnice - prednosti i izazovi

Donosimo vam usporedbu uzgoja borovnice u zemljištu, hidroponskog uzgoja, ali i onog u zaštićenom prostoru.

Foto: Biljana Nenković, Aleksandra Kekić
  • 1.767
  • 89
  • 0

Proizvodnja borovnice bilježi uzlazni trend u svijetu sa 525.6000 tona prinosa. Najveći proizvođači su SAD, Kanada i Čile, a u Evropi su to Poljaci, Njemci i Francuzi.

Popularne sorte borovnice

Sotra koja je najzastupljenija na plantažama je duke. Ona ima visosku rodnost, rano zrije i plod je izuzetne kvalitete. Tu je i bluecrop, sotra koja ima slične karakteristike, ali postoji problem sa skladištenjem. Patriot se takođe uzgaja, a sazrijeva sedam dana nakon duke sorte. Neke od novih sorti koje proizvožači preporučuju su: draper i huron, koje sazrijevaju oko 15. juna, liberty (10. jul) i aurora (1. august).

Borovnica može imati dug vijek, ukoliko joj se osiguraju svi uslovi. Najrasprostranjenije je uzgajanje u zemljištu (naslovna fotografija), ali je sve više zainteresiranih i za hidroponski uzgoj.

Uzgajanje u zemljištu

Arilje (Srbija) je, primjerice, kraj koji je poznat po uzgajanju borovnice u zemljištu. Problem sa ovim načinom uzgoja je što može doći do zadržavanja vode, a to dovodi do gušenja korijena, prilikom čega se biljka suši (posebno na glinovitim zemljištima).

"Rješenje je u podizanju gredica i otvaranju jamića. Agrotekstil se koristi kao malč, a nikako polietilenska folija, jer se ona može oštetiti. Primjere ovakvih zasada borovnice možemo pronaći u okolini Mladenovca i u Ubu", rekla je na Savjetovanju o savremenoj proizvodni voća u Novom Sadu prof. dr Jasminka Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda.

Tema "Visokožbunasta borovnica" je vrlo zainteresirala okupljene u Novom Sadu

Dodala je da je izuzetno važan pravilan odabir zemljišta. Borovnica zahtijeva laka i rastresita zemljišta, sa pH vrijednostima između 4,2 i 4,8. Preporučuje da se napravi analiza mehaničkog sastava zemljišta, kao i kemijska analiza.

Savjet za sadnju: 3x1 m, odnosno 3.300 biljaka/ha ili 3x1,2 m, odnosno 2.780 biljaka /ha. Očekivani prinos u punoj rodnosti, u petoj vegetaciji, je od 12 do 15 tona.

Hidroponski uzgoj

Hidroponski uzgoj borovnice posebno je razvijen u Austriji, a stručnjaci iz Beograda su iskustva preuzeli od kolega iz Graza. Ovdje je zastupljeno 4.800 biljaka po hektaru, na razmaku 3 x 0,8 metara. Saksije su zapremine 10 litara, a prilikom proređivanja vadi se svaka druga. Presađuju se u veće saksije i premještaju na drugu parcelu.

"Prednost hidroponskog uzgoja je u iskorištavanju nezgodnog zemljišta, povećanju broja biljaka, zaštiti od glodara, kao i olakšanom zalijevanju i prihrani. Izazovi se javljaju kod izbora sadnica, saksija, odnosno polipropilenske folije. Posebno je značajan dobar sadni materijal, jer je slabu biljku teško oporaviti", napomenula je Milivojevićeva.

Sadnice borovnice u saksijama

Kako se postavljaju saksije?

Prije instaliranja saksija, u red se stavlja agrotekstil, koji se buši na mjestu gde će doći saksija sa sadnicom. Stavlja se i mreža od pocinkovane žice, kao zaštita od glodara. Umjesto polipropilenske folije kao saksije, mnogi koriste i vreće od pletenog agrotekstila.

"Supstrat bi trebalo da čini 67% do 70% strugotina četirana, a oko 30% kiseli treset. pH vrijednost bi trebala biti od 2,5 do 3,5. Dodaje se i kvarcni pijesak. Navodnjavanje se provodi sistemom kap po kap, sa dva ubodna kapljača za manje saksije, a četiri za veće saksije. Takođe, koristi se crijevo sa kapljačima, sa protokom od litre na sat vremena. Đubrenje se obavlkja NPK đubrivima, biostimulatorima, magnezijum sulfatom, kalijum sulfatom, a folijarna prihrana je važna kada postoji problem sa usvajanjem, na primer kalcijuma ili željeza, preko korijena", objasnila je Jasminka Milivojevć.

Dodala je da je važno raditi kontrolu supstrata, kao i mineralnog sastava listova, da bi se znalo šta je potrebno biljci.

Uzgoj borovnice u zaštićenom prostoru

S obzirom na klimatske promjene koje se dešavaju, favorizira se zaštićen prostor. On podrazumijeva visoke tunele, koji su zaštićeni od kiše, grada, mrazai i ne zahtijevaju grijanje. Ovim se omogućava i vansezonska proizvodnja.

"Omogućeno je zrenje 10 dana ranije, a to doprinosi i većoj cijeni na tržištu. Prinos je za 25% veći, kada je reč o duke sorti, koju smo testirali, u odnosu na otvoreno polje. Ovakav način uzgoja je moguć i u hidroponskom uzgoju", rekla je Milivojevićeva.

Borovnica u plasteniku

Zaštićeni prostor zahtijeva regulaciju mikrolime (vlažnost, sunčevo zračenje), kao i prisustvo protivgradnih mreža, koje su zaštita od grada, ali i ptica i insekata kap što su rutava buba ili skakavac. Primjenjuju se i anti-insekt mreže, koje sprečavaju vinske mušice, kao i zelenu lisnu vaš.

Austrijanci koriste "Rain cap", koji čine tri pokrivke: protiv grada, kiše i insekata. Toga kod nas još uvijek nema.

Foto: Biljana Nenković, Aleksandra Kekić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer