Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Združeni usjevi
  • 17.03.2019. 07:30

Uzgojite grah, krastavce, krumpir, luk u mladom voćnjaku

U mladim voćnjacima, četiri - pet godina po sadnji, u međuredne prostore treba zasijati neke vrste povrća i voća (jagode) kako bi proizvođači stjecali dohodak dok zasađene voćke ne počnu obilnije rađati.

Foto: Bigstockphoto/Dreams_come_true
  • 2.605
  • 300
  • 2

Poznato je da poslije podizanja mladih voćnjaka, prve dvije godine s tih plantaža voćari nemaju nikakvu, a u trećoj i četvrtoj im stiže tek minimalna zarada. Zato se prvih godina po sadnji na zemljištu između redova mogu uzgajati neke vrste povrća, a od voćnih vrsta - jagoda. Usjevi koji se uzgajaju u voćnjaku sve vrijeme dok se krune (krošnje) razgranavaju, u poljoprivrednoj stručnoj praksi naziva se međukultura ili uzrodice.

Ako je zemljište u voćnjaku siromašno dušikom i zbijeno, godinu - dvije dana treba sijati biljke za zelenu gnojidbu, koje se u cvijetu zaorava i na taj način popravlja strukturu zemljišta i povećava njegovu plodnost.

Ne sijati žitarice i uljarice

Pri izboru međukulture za uzgoj u mladim voćnjacima nipošto ne sijati strne žitarice i industrijske biljke - pšenicu, ječam raž, zob, heljdu, suncokret, uljanu repicu, stočnu i šećernu repu, kao i crvenu djetelinu i lucernu, jer one jako isušuju i iscrpljuju zemljište hranjivim tvarima i pogoduju razvoju bolesti na voćkama.

"Bez posljedica na porast voćaka, pod uvjetom da se zemljište obilnije gnoji, mogu se sijati, grašak, grah, mahune. Ove biljke imaju sposobnost iz zraka fiksirati (usvajati) dušik za svoju ishranu i na taj način ga unositi u zemljište, pa ga koriste i voćke. Da bi što veća količina dušika ostala u zemljištu, pri berbi ove biljke ne treba čupati, već ih rezati iznad zemlje, a ostatak zaorati," naglašava dipl. inž. voćarstva Aleksandar Antić.

Mogu se sijati ili rasađivati i druge povrćarske vrste: krastavci, tikve, lubenice, dinje, zelena salata, češnjak i crveni luk, kupus, kelj, cvjetača, koraba, mrkva, peršin i paškanat.

Obavezna smjena usjeva

S obzirom da se međukulture u mladim voćnjacima uzgajaju uzastopno četiri - pet godina, primjenjuje se plodored, odnosno smjena usjeva. Isti usjev se ne smije sijati dvije godine uzastopno. Prema dosadašnjim iskustvima najbolje se pokazala smjena usjeva:

  • Prva godina: krastavci, tikve, lubenice i dinje.
  • Druga godina: grah, grašak, leća, bob.
  • Treća godina: mrkva, cikla, rotkvica, krumpir.
  • Četvrta godina: špinat, zelena salata, rani kupus, kelj.

Prilikom izbora međukultura za uzgoj, posebice u četvrtoj i petoj godini po sadnji, treba znati koje povrće ne podnosi zasjenu od već razvijenih kruna voćaka. Sjenu najbolje podnose grašak, mahune i zelena salata, zatim crveni luk i češnjak, kelj, cvjetača mrkva i cikla, dok zasjenu ne podnose: rajčica, paprika, dinje i lubenice.


Tagovi

Združeni usjevi Međukulture Sadni materijal Rasadnik Voće Mladi voćnjaci Uzgoj jagode Plodored Povrće u voćnjaku


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo