Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mandarine
  • 18.02.2019. 08:00

Zabranili uvoz mandarina iz Turske

Na osnovu Izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane "Instituta za vode", Bijeljina, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida Fenvalerat.

Foto: Flickr/Neil Conway
  • 497
  • 66
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, uvozniku sa sjedištem u Distriktu Brčko zabranila uvoz pošiljke mandarina porijeklom iz Turske, u količini od 10.400 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida.

Prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor je izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida. Na osnovu Izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od strane "Instituta za vode", Bijeljina, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida Fenvalerat, iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

Uvoznik je zatražio superanalizu koja je izvršena u "SP Laboratoriji" Bečej, Srbija, kojom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka pomenutog pesticida, na osnovu čega je doneseno Rješenje kojim je naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora Distrikta Brčko.

U saopštenju podsjećaju da je fitosanitarna inspekcija Republike Srpske takođe proteklog mjeseca uvozniku iz Federacije Bosne i Hercegovine zabranila uvoz pošiljke mandarina porijeklom iz Turske, u količini od 5.400 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida, te je ista uništena pod nadzorom nadležnog federalnog inspektora.


Tagovi

Mandarine Uvoz Turska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.