Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 04.04.2014. 15:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštita jagoda od sive plijesni

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 662
  • 14
  • 0

Obilaskom proizvođača jagoda na otvorenom, utvrđen je početak cvatnje. Jedna od najopasnijih bolesti jagode je siva plijesan (Botrytis cinerea). Razvoju ove bolesti pogoduju temperature od 15-20°C i kišno vrijeme te visoka relativna vlaga. Osobito je takovo vrijeme opasno kod jagoda u cvatnji i tijekom plodonošenja. Znakove bolesti možemo naći na cvijetu i listovima no najčešće napada plodove gdje radi najveće štete. Bolest se na plodovima pojavljuje u obliku smeđe pjege sa karakterističnom sivkastom prevlakom i dovodi do propadanja ploda. Tretiranje protiv ove bolesti provodi se na početku cvatnje, u punoj cvatnji, na kraju cvatnje kao i početkom zriobe ukoliko u tom periodu prevladava kišno vrijeme.

Stoga se upozoravaju proizvođači da prate vremenske prilike i na osnovu toga odluče o potrebi tretiranja. Kod odabira fungicida treba voditi računa o karenci. Od pripravaka dozvolu za tretiranje imaju: Ciprodinil+ Fludioksonil: Switch 62,5 WG (karenca 7 dana najviše 3 tretiranja godišnje), Fenheksamid: Teldor SC 500 (karenca 3 dana, najviše 2 tretiranja godišnje), Trichoderma harzianum: Trichodex WP* (karenca 4 dana, najviše 4 tretiranja godišnje), Piraklostrobin +Boskalid: Signum DF ( karenca 3 dana, najviše 2 tretiranja godišnje), Pirimetanil : Pyrus 400 SC ( karenca 3 dana , najviše 3 tretiranja godišnje). *Krajnji rok za prodaju i primjenu zaliha 1.1.2015.

Na nekim lokacijama primijećena je pojava pipa, stoga upozoravamo proizvođače da naprave pregled na prisutnost tih štetnika. Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu, koji se nalazi na stranicama MP-a. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a sve je to propisano : Pravilnikom o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonm o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner