Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dolina Neretve
  • 31.03.2020. 11:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Željko Bjeliš: Počinje berba jagode, smanjite uvoz i otvorite prostor domaćim proizvođačima

Turistička sezona će vjerojatno biti loša. Ukoliko ne bude uvoza, ne bi trebalo biti problema, ali po trenutnoj situaciji, gdje je već albanski mladi kupus i srpski bijeli u centrima, za očekivati je i veliki uvoz lubenice, navode iz Udruge Neretvanska mladež.

Foto: JumpStory
  • 817
  • 81
  • 0

U dolini Neretve započela je sadnja proljetno-ljetnih kultura, tikvice, dinje, lubenice, rajčice, paprike, krastavca, a sljedeći tjedan počinje berba jagoda. Kako su proizvođači već uložili znatna financijska sredstva u proizvodnju, a nad glavom im stoji veliki upitnik što će se događati kada proizvodi budu za berbu, kome će ih prodati, Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež", uputila je dopis Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu gospodarstva, Državnom inspektoratu i Hrvatskoj gospodarskoj komori. 

"Već se pojavio strah zbog jagode, budući da su tržnice i štandovi zatvoreni, a jagoda je proizvod koji se upravo prodaje preko štandova i u vrijeme kretanja ljudi, posebno vikendom. Iz toga razloga podržavamo inicijativu za hitnim otvaranjem tržnica i štandova na otvorenom", stoji u dopisu kojeg potpisuje predsjednik Udruge mr.sc. Željko Bjeliš.

U dolini Neretve, napominje, u proizvodnji je uz cca 30 hektara plasteničke proizvodnje, i nemale proizvodnje jagoda, svake godine 200-250 ha lubenice, kao glavne proljetno-ljetne kulture, koja se bere od 25. lipnja - 15. kolovoza. Većina se obere u periodu 01.-20. srpnja, a ukupan urod kreće se oko 10.000 tona.

"Turistička sezona će vjerojatno biti loša. Ukoliko ne bude uvoza, ne bi trebalo biti problema, ali po trenutnoj situaciji, gdje je već albanski mladi kupus i srpski bijeli u centrima, za očekivati je i veliki uvoz lubenice, ne samo iz Albanije nego i iz drugih zemalja poput Crne Gore i Makedonije. Nažalost, često se događa da se u trgovinama velikih trgovačkih lanaca u dolini Neretve, u vrijeme berbe domaćih lubenica, nalazi uvozna. Smatramo potrebnim i vrlo važnim, eliminirati uvoz lubenice u periodu od 20. lipnja.

Udruga Neretvanska mladež: Hitno napraviti inventuru poljoprivredne proizvodnje

Molimo prije svega Državni inspektorat da izradi plan i program rada, koji će cilj imati smanjenje-ograničenje uvoza poljoprivrednih proizvoda kojih domaći proizvođači imaju u proizvodnji. Sljedeći tjedan počinje berba jagoda, pa molimo Državni inspektorat, da u skladu sa svojim mogućnostima, otvori prostor domaćim proizvođačima", navodi se u dopisu. 

Udruga je ministarstvima predložila i da se hitno napravi 'inventura' poljoprivredne proizvodnje, a na osnovu tih dobivenih podataka, u dogovoru sa trgovačkim lancima, napravi plan otkupa i plasmana svih poljoprivrednih proizvoda. Također, odrediti 'ciljane cijene' s ciljem zadovoljavanja dohotka proizvođača i prihvatljivosti cijena krajnjim potrošačima.

Poslane dopise možete u cijelosti pročitati u dokumentima ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Berba jagoda Dolina Neretve Sadnja lubenice Uvoz Inventura Neretvanska mladež


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.