Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad štetnika
  • 03.05.2017. 13:30

Zlatna mara i dlakavi ružičar u nasadu eko aronije

Problem masovne pojave zlatne mare i dlakavog ružičara u ekološkom nasadu aronije!

  • 4.507
  • 204
  • 0

U prekrasnom nasadu aronije omeđenom šumom, smještenom u Brodsko-posavskoj županiji na nešto više od 3 ha površine ove godine na početku cvatnje došlo je do masovne pojave štetnika zlatne mare (Cetonia aurata) i dlakavog ružičara (Epicometis hirta).

S jedne strane njihova pojava govori o biološkoj raznolikosti i ekološkom pristupu uzgoja u ovom nasadu, a s druge o sve prisutnijem problemu u proizvodnji aronije.

Aronija pripada iznimno ljekovitim i korisnim biljkama, a u posljednje vrijeme zauzima sve veću pažnju naših poljoprivrednika i prostor proizvodnih površina.

Uzrokuju štetu kretanjem

Zlatna mara (Cetonia aurata) je kukac kornjaš iz porodice truležara (Scarabaeidae), zlatno-zelene boje, metalna sjaja, dug 15 do 20 mm. Štete čine na listovima i cvjetovima, no suprotno nekim mišljenjima prema kojima zlatne mare izgrizaju cvijet, štete su uzrokovane ponajprije razornim djelovanjem njihovih nogu zbog kretanja po cvijetu u potrazi za polenom.

Iz iste porodice je i dlakavi ružičar (Epicometis hirta) kornjaš crne boje s vidljivim svijetlim točkicama na pokrilju, veličine 10 mm, obrastao brojnim bijelim ili žućkastim dlačicama. Hrani se cvjetnim organima biljaka pa zbog uništenih prašnika i tučaka ne dolazi do zametanja plodova.

Od maslačka do aronije

Obje vrste se javljaju u proljeće i prvo ih možemo primijetiti na korovima u cvatnji, najčešće na maslačku. U većem broju se javljaju od travnja do lipnja kad i pričinjavaju najvažnije štete. Ocjenu jačine napada možemo provoditi redovitim vizualnim pregledom voćnjaka tijekom cvatnje. U zatravljenim nasadima napad se može predvidjeti i prije cvatnje voćaka brojanjem odraslih kukaca na cvjetovima maslačka.

Primjećuje se periodičnost pojave ovih štetnika, što znači da se jedne godine javljaju u velikom broju, a druge godine u značajno manjem. Međutim ukoliko ih se ne prati, u pojedinim godinama mogu nas iznenaditi većim štetama na plodovima u zriobi, a tada je prekasno za zaštitu.

Masovni ulov i sakupljanje jedino rješenje

Obzirom da zbog ekološkog načina uzgoja pregledanog nasada kemijska zaštita nije dozvoljena, kao prihvatljiva metoda suzbijanja nameće se masovni ulov i sakupljanje. Na tržištu su dostupni trapovi Csalomon® VARb3k, koji sadrže kemijski sintetiziran biljni hranidbeni atraktant i svijetloplavu ploču.

Oni su pogodni za ranu detekciju i ocjenu jačine napada. Potrebno ih je objesiti u krošnju voćke, tako da plava ploča bude veći dio dana osunčana, a ne u hladu. Veći broj ovakvih trapova u voćnjaku (20-30 na hektar) može se koristiti i za masovni ulov, čime se smanjuju štete.

Lovke se mogu i ručno izraditi

Lovke se mogu i ručno izraditi na gospodarstvu, a jeftinije su od komercijalnih trapova. Za lovke mogu poslužiti plastične boce zapremine 2 ili 5 litara. Na boci je potrebno izbušiti nekoliko rupa, promjera oko 2 cm, a u bocu uliti sok od zrelog voća. Dovoljno je 12-15 lovki na hektar. Ova metoda je preporučena i vlasnicima pregledanog nasada.

Plave posude s vodom koristimo kao vizualne mamce u koje možemo dodati i olfaktorni mamac - rastvor eteričnog ulja anisa, voćnog ili cvjetnog mirisa. Plave posude s vodom i eteričnim uljem potrebno je postaviti u voćnjak između redova na udaljenost oko 10 metara. Najveći ulovi su sredinom dana kada su i ovi štetnici najaktivniji.

S obzirom da se radi o velikim kukcima i da dnevni ulov može biti velik potrebno je redovito prazniti sadržaj posuda te ponovno uliti vodu s dodatkom eteričnog ulja. Ručno sakupljanje odraslih jedinki štetnika u podnevnim satima je također efikasna metoda, jer su one najaktivnije u tom dijelu dana.

Marina Buketa, mag. ing. agr., stručna suradnica za zaštitu bilja


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Napad štetnika Aronija Zlatna maram Dlakavi ružičar


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.