Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest poljoprivrednika
  • 06.04.2016. 09:00

Evropa se budi - protestuju i nemački farmeri!

Iz Ministarstava dobijaju odgovore da ih slušaju i da imaju 25-ogodišnji strateški plan, ali većinu farmera zanima kako će da prežive narednih 12 meseci, rekao je organizator londonskog protesta i vlasnik farme mlečnih krava Dejvid Handlei.

Foto: blackboard
  • 363
  • 17
  • 0

Evropskim poljoprivrednicima je prekipelo! Sve teža situacija u kojoj se nalaze naterala ih je na ulice, u proteste. Više od hiljadu farmera tako je nedavno marširalo Londonom tražeći od Vlade i premijera Dejvida Kamerona da pomognu farmerima.

"Iz Ministarstava dobijamo odgovore da nas slušaju i da imaju 25-ogodišnji strateški plan, ali većinu farmera zanima kako će da prežive narednih 12 meseci", rekao je organizator protesta i vlasnik farme mlečnih krava Dejvid Handlei.

Evropski farmeri na ulicama - nemamo vremena

Protesti su izbili i u Nemačkoj koja se dosad odupirala krizi. Zbog smanjenje otkupne cene mleka protestovalo se u Drezdenu. Naime, poslednje statistike pokazuju da je prihod nemačkih farmera od 2014. do 2015. pao za 40%.

Više od 5.000 poljoprivrednika pogođenih krizom sa 600 traktora protestovalo je sredinom marta i u Helsinkiju, u Finskoj. Paket mera u iznosu od 500 miliona evra, koji je EU pružila u septembru, rešio je samo kap u moru problema, a poljoprivrednici ne mogu da se nose sa situacijom. Statistike pokazuju da su prihodi finskih farmera u poslednjih nekoliko godina najbrže pali u celoj EU, a u kombinaciji sa smanjenim maloprodajnim cenama hrane, kašnjenjima u isplatama subvencija i zastoju izvoza u Rusiju.

Podsećamo, kriza evropskih poljoprivrednika, posebno mlekara, traje godinama. Krajem prošle, ali i početkom ove godine, protestovali su i francuski farmeri. Ono što se čulo tad, čuje se i ovih dana: Evropska unija, ali i Vlade svih zemalja članica, moraju da deluju odmah, jer u suprotnom neće moći da prehrane rastuću populaciju, upozoravaju na ulicama i proizvođači i potrošači.

Foto: blackboard1965/BigStockPhoto


Tagovi

London Evropska Unija Poljoprivrednici Farmeri Protest Brisel Drezden Kriza u poljoprivredi


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!