Sezona šargarepe u Holandiji uskoro je gotova, jer osim količine, kvalitetom se ove godine ne mogu pohvaliti, kažu tamošnji prerađivači koji ovo povrće izvoze u Nemačku i baltičke zemlje.
Porodično gazdinstvo Van der Linde razume se u krompire. Otac Henk je zadužen za prodaju i izvoz krompira, dok je sin Erik preuzeo na sebe kupovinu sirovine i prodaju čipsa. Drugi sin Paul kupuje i prodaje šargarepu, dok treći Tako obavlja i nadzire poslove u vezi s pakovanjem i ambalažom.
"Ljudi se ponekad pitaju kako uspevamo sa toliko članova porodice u kompaniji? Međutim, sve ide kao podmazano. Ponekad raspravljamo o nekim stvarima, ali svako ima svoja zaduženja i nikada ne stojimo jedni drugima na putu", kaže jedan od sinova te vredne porodice za portal Freshplaza.
Podela odgovornosti ima svoje prednosti. "Kada je gužva mi pomažemo jedni drugima. U ovom trenutku tržište krompira je u punom zamahu a sezona šargarepe se završava. Ranije kada smo gajili samo krompir, bilo je loših godina, pa smo bili u minusu jer smo zavisili samo od jedne kulture. Sada radimo u četiri različite grane poljoprivrede, pa su nam aktivnosti bolje raspoređene, a poslovanje sigurnije", naglašava Van der Linde.
Ovaj poljoprivrednik počeo je da gaji i skladišti šargarepu 1990. godine, a šest meseci kasnije su proizvodi njegove kompanije već bili na tržištu. Od 2004. godine oni proizvode šargarepu za prodaju. To povrće počeli su sami da pakuju i prosleđuju izvoznicima. Holandsko tržište šargarepe bilo je stabilno poslednjih godina.
Samostalni izvoz nije im prioritet jer kako kažu, sarađuju sa poznatim izvoznicima koji su organizovani i što je najvažnije, dobro plaćaju. Ako imate dobar proizvod, kupci se vraćaju. Uvek postoji zemlja kojoj nedostaje šargarepa, bilo da su razlog klimatske nepogode ili nešto drugo.
Van der Linde očekuje da će u narednim nedeljama sezona šargarepe biti završena. Nije bilo mnogo uspeha kada je reč o kvalitetu, žali se on. Kada je šargarepa počela da stiže bilo je pretoplo. Oni ispostavljaju samo prvu klasu, pa zato nema smisla produžavati sezonu kada je jasno da je godina bila loša za tu kulturu. Nakon šargarepe nailazi period odmora. Krajem jula dolaze rane šargarepe.
Iako su cene tog povrća padale tokom dužeg perioda, poslednjih dana cena im je skočila. Van der Lindenovi nabavljaju šargarepu i od kooperanata. Holandska šargarepa pronalazi put do Nemačke, baltičkih zemalja i istočne Afrike. Turska šargarepa, čiji je plasman u Rusiju zaustavljen, nastavila je svoj put prema Evropi.
Poslednjih godina dogodio se veliki preokret u pakovanju šargarepe. "Početkom 2004. godine snabdevali smo tržište paketima od 10 kg šargarepe u mrežici, a sada je pakujemo u plastične kese što omogućava njeno duže trajanje u svežem stanju" govori Paul. Trgovci su uvek zabrinuti za kvalitet šargarepe. Međutim, on nije ništa bolji. Ne drže se svi proizvođači pravila o rotaciji kultura. Na kraju to šteti samo njima.
Postaje vrlo teško čuvati šargarepu u skladištu do juna jer se sve češće ona mora držati u hladnjačama umesto u skladištu. Kvalitet u sektoru šargarepe opada, a vrhunski kvalitet nagrađujemo, zaključuje jedan od trgovaca.
Foto: bigstockphotos.com;yuris010
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka