Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 09.01.2016. 13:00

Kukuruzu zbog vremenskih nepogoda raste cena

Poplave u SAD-u primorale su američke proizvođače na prodaju roda kukuruza, čija će se cena nakon nepogoda verovatno povećati. U Argentini su ukinute kvote na izvoz kukuruza i pšenice pa se sada očekuje povećanje površina pod tim kulturama.

Foto: pixabay.com
  • 320
  • 55
  • 0

U Argentini su ukinute kvote na izvoz kukuruza i pšenice pa se sada očekuje povećanje površina pod tim kulturama, na štetu soje. Poplave u SAD-u primorale su američke proizvođače da prodaju rod kukuruza, čija će se cena nakon nepogoda verovatno povećati.

Suša je pri kraju letnje i na početku jesenje sezone 2015. zaustavila setvu u ključnim regionima Ukrajine, uzrokujući verovatno nešto slabiju žetvu u 2016. Ipak, povećano je zasejano područje pa se može očekivati svašta.

S kukuruza na soju pa opet na kukuruz?

Novi predsednik Argentine ukinuo je sistem kvota na izvoz kukuruza i pšenice, i to samo nekoliko nedelja nakon što je ukinuo i izvozne poreze na ove sirovine.

Uklanjanje kvota povećaće konkurentnost na globalnim izvoznim tržištima, kažu statističari. Šanse su bile proizvod pređašnje argentinske Vlade kao sredstva osiguravanja domaćih potreba za hranom, što znači da su se veći proizvođači većinom prebacivali sa uzgoja pšenice i kukuruza na soju koja nije bila pod sankcijama pa su ju mogli neometano izvoziti.

Sada kada su kvote i porezi na izvoz ukinuti, neposredna posledica promene u politici mogla bi biti mala promena područja pod sojom koje će biti zasejano kukuruzom pri kraju sezone 2015/16.

Zbog poplava povećana cena kukuruza?

Kako poplave pogađaju američki zapad, cene američkog kukuruza rastu. Poplave koje su sada zahvatile dosta površina su zatvorile vodene puteve, što znači da farmeri očajnički pokušavaju da pronađu skrovište za svoje žitarice.

Tokom prošlog meseca američki farmeri su nerado prodavali kvalitetne urode žitarica po ceni koja je bila ponuđena od strane otkupljivača. No, u strahu od useva pod vodom i potopljenim skladištima pšenice, sada pristaju na sve, samo da spase rod od propadanja.

U 2016. više ukrajinske pšenice?

UkrAgroConsult je predvideo obilniju žetvu ukrajinskih ozimih useva u 2016., iako u mnogo manjim količinama nego u prošloj sezoni. Suša je pri kraju letnje i na početku jesenje sezone zaustavila setvu u ključnim regionima Ukrajine, uzrokujući verovatno nešto slabiju žetvu u 2016. No, prognoza proizvodnje ozime pšenice se povećala za 0.3Mt na 17.8Mt zbog većeg posejanog područja od predviđenog.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Cena Pšenica Svetsko tržište žitarica Ozimi usevi


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."