Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište uljarica
  • 25.07.2015. 08:00

Ojačana funta stvara pritisak na cene uljarica!

Iako kretanje valuta stvara pritisak, objektivno posmatrano, cene uljarica su niske, a to podstiče potražnju. Globalno, usevi uljane repice ne pokazuju dobre rezultate.

Foto: depositphotos.com, jovanjaric
  • 132
  • 10
  • 0

Sa rastom funte povećava se pritisak na britanske cene soje, suncokreta i uljane repice. Tržište spasava to što je tražnja za uljaricama, u skladu s proizvodnjom, na visokom nivou. Pozitivne vremenske prognoze povlače za sobom i prognoze za povećanje zaliha, odnosno veće prinose.

Usevi uljane repice ne pokazuju dobre rezultate, pa i dalje vlada velika zabrinutost za kvalitet prinosa. Iako se očekuje poboljšanje vremenskih uslova, za neke useve je prekasno.

Cene uljarica niske - veća potražnja!

Snaga funte i velike zalihe soje nastavljaju da stvaraju pritisak na britanske cene uljarica. Međutim, približno jednaka globalna proizvodnja i potražnja za uljanim semenkama (uljana repica, soja, suncokret) pomaže otklanjanju loših kretanja na tržištu uljarica. Vreme u Sjedinjenim Američkim Državama se stabilizuje pa se na to nadovezuju i pozitivne prognoze zaliha soje. Unapred ugovorene vrednosti cena lagano padaju, ali su i dalje za 7 % više nego prošlog meseca. Objektivno posmatrano, cene su niske, a to podstiče potražnju.

Padaju prognoze za uljanu repicu

Oilworld je redukovao prognoze roda uljane repice za Evropsku uniju i svet u sezoni 2015/16. Očekuje se globalna proizvodnja od 64 Mt, što je za 1,8 Mt niže od prognoze za jun (65,8 Mt). Nadalje, EU prognoza je za 0,5 Mt smanjena u poređenju sa junom (22 Mt). Pad prognoza prinosa najviše je pogodio tržište u junu. Kanadska proizvodnja uljane repice bi, u sezoni 2015/16, mogla da dostigne petogodišnji minimum, jer službene procene pokazuju da je u Alberti, koja je središte proizvodnje te uljarice, 35 % repice u jako lošem stanju.

Usevi su najpre, u kasno proleće, oštećeni mrazom, pa su nakon toga doživeli ekstremnu sušu. Kiše koje se očekuju ove nedelje donose olakšanje, ali za neke useve je jednostavno prekasno.

Foto: depositphotos.com, jovanjaric


Tagovi

Urod Potražnja Cene uljarica Zalihe soje Cene uljane repice Funta Pritisak Cene soje Cene suncokreta Vrednost funte Loše stanje useva


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."