Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka katastrofa
  • 23.07.2016. 15:00

Odšteta zbog nafte u moru 61,6 milijardi dolara!

Katastrofa iz 2010. godine poremetila je lanac ishrane i najviše pogodila industriju ribe, uzgajališta školjkaša, kao i lov na kozice i škampe. Meksički zaliv se još oporavlja od eksplozije.

Foto: noaanews.noaa.gov
  • 719
  • 35
  • 0

Čak 61,6 milijardi dolara platiće naftna kompanija Britiš Petroleum (BP) kao odštetu za izlivanje nafte u Meksičkom zalivu, 2010. godine. Konačni račun oni su objavili na svojoj internet stranici.

Podsećamo, bušotina Dipvoter Horajzon, u Meksičkom zalivu, eksplodirala je 20. aprila 2010. godine. Tada je poginulo 11 radnika, a kasnije je još dvoje preminulo od posledica eksplozije. Izlivanje nafte preraslo je u najveću ekološku katastrofu u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Dno je bilo prekriveno slojem uginulih životinja

Zbog izlivanja nafte, ribarskim brodovima bilo je zabranjeno ribarenje i to od ušća Misisipija, pa sve do Floride, što je bio dodatni udar na zaradu u državi koja spada među najsiromašnije u Americi.

U Meksičkom zalivu je pronađeno 100-tinak tela velikih morskih sisara, ali koliko je kitova i delfina ubila najveća ekološka katastrofa u istoriji SAD-a, verovatno nikada neće biti precizno utvrđeno. Meksički zaliv se od posledica havarije još oporavlja.

Njegovo je dno, setimo se, bilo prekriveno slojem uginulih životinja i nafte koji je na određenim mestima bio debeo desetak centimetara. Katastrofa je poremetila lanac ishrane i najviše pogodila industriju ribe, uzgajališta školjkaša, kao i lov na kozice i škampe.

Foto: noaanews.noaa.gov


Tagovi

Meksički zaliv Ekološka katastrofa Odšteta Ekologija British Petroleum


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!