Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest kvrgave kože
  • 21.07.2016. 10:45

Počinje vakcinacija goveda u opštini Žagubica

Pozivaju se i stočari da sarađuju sa veterinarima i da zaštite svoja grla koliko god je to moguće.

  • 882
  • 134
  • 0

U opštini Žagubica počinje vakcinacija goveda protiv nodularnog dermatitisa, bolesti poznate kao kvrgava koža goveda.

U susednoj opštini Kučevo u naselju Ceremošnja zabeležen je prvi slučaj nodularnog dermatitisa u Braničevskom okrugu. Na tu temu je održan i radni sastanak u prostorijama veterinarske stanice "Homolje vet" operativno-stručne grupe povodom predstojeće vakcinacije goveda na teritoriji ove opštine. Na sastanku je prisustvovala Milena Živojinović, epizotiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Požarevcu koja je zaposlene u veterinarskoj stanici upoznala sa detaljima u vezi vakcinacije goveda i ostalih mera koje treba sprovesti, a tiču se bolesti kvrgave kože.

Vakcinacija i u udaljenim naseljima

Vakcinacija goveda biće sprovedena i u udaljenim naseljima Žagubice. U početku vakcinacija će se vršitiu naseljima Laznica, Selište, Vukovac, Jošanica i Breznica, a obavlja se sa ciljem da se spreči pojavljivanje bolesti, kako bi se sprečila šteta koja nastaje eutanazijom životinje. Iz veterinarske stanice poručuju da je obezbeđeno dovoljno doza vakcina i svako grlo biće vakcinisao.

Stočari moraju sarađivati sa nadležnima

Zakon o dobrobiti životinja obavezuje sve vlasnike životinja da preduzmu mere da zaštite svoja grla. Stočari treba da preuzmu nekoliko mera. Pre svega, objekti u kojima se drže životinje moraju redovno da se čiste, a stajnjak treba da se izmesti što dalje od objekata, na vratima i prozorima objekata u kojima se drže životinje potrebno je postaviti mreže. Takođe, veoma je važno da se redovno obavlja suzbijanje svih insekata koji mogu da budu prenosnici bolesti, a u slučaju da se primeti bilo koji od simptoma bolesti kvrgave kože potrebno je odmah obavestiti najbližu veterinarsku stanicu. Direktor veterinarske stanice "Homolje vet" dr. Zoran Ilić, pozvao je stočare sa područje opštine Žagubica na saradnju kako bi štete bile što manje i sprečilo se dalje širenje ove bolesti.

Zaraza proglašena u 22 opštine

Prema navodima Uprave za veterinu, zaključno sa 19.07.2016. godine na teritoriji Republike Srbije proglašene su 22 opštine za zaraženo područje; Preševo, Bujanovac, Trgovište, Bosilegrad, Vranje, Vladičin Han, Surdulica, Crna Trava, Medvedja, Leskovac, Bojnik, Dimitrovgrad, Babušnica, Prokuplje, Tutin, Novi Pazar, Kraljevo, Trstenik, Zaječar, Boljevac, Bor i Kučevo, dok su ugroženima proglašeni: Pčinjski, Jablanički, Pirotski, Toplički, Raški, Rasinski, Zaječarski, Borski i Braničevski okrug.

Iz Uprave za veterinu takođe podsećaju da je tokom sprovođenja mera na 165 gazdinstava potvrđeno prisustvo obolelih životinja od bolesti kvrgave kože na osnovu kliničke slike i na osnovu laboratorijske dijagnostike, a navodi se i da je u cilju sprečavanja širenja na human način lišeno života 619 životinja, 6 životinja je uginulo od posledica ove bolesti. Takođe se navodi da je Republika Srbija obezbedila dovoljnu količinu budžetskih sredstava za isplatu nadoknade štete vlasnicima čije su životinje eutanazirane, te je na osnovu realne štete izvršena isplata u visini sredstava od 61.956.894,00 dinara.

Izvor: Opština Žagubica i Uprava za veterinu; Foto:bigstockphotos.com;onepony


Tagovi

Nodularni dermatitis Vakcinacija Boleste kvrgave kože Homolje vet Milena Živojinović Zoran Ilić Žagubica Laznica


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.