Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 26.01.2016. 12:00

Srednji Banat zabeležio porast broja krava i junica

U PSS Zrenjanin predaje se dokumentacija za ostvarivanje prava na podsticaje za umatičene krave. Podaci ove službe pokazuju da je prošle godine povećan broj krava i junica. Zabeležena je i veća mlečnost krava, ali je procenat povećanja ipak neznatan.

  • 345
  • 73
  • 0

Sa prvim januarskim danima u Poljoprivrednu stručnu službu Zrenjanin od strane predstavnika odgajivačkih organizacija, kao i farmera pojedinaca, počela je da pristiže dokumentacija potrebna za dobijanje subvencija od strane države. Podsticaj po prvotelki je 25.000 dinara, a rok za dostavljanje neophodne dokumentacije je 31. januar.

Dok jedni odustaju, drugi kupuju nova grla

U srednjem Banatu krajem prošle godine bilo je 15.134 krava i junica. Ova brojka pokazuje da je u odnosu na 2014. godinu broj grla povećan za 13,6 odsto. Kada govorimo o ovom regionu, najviše krava ima na području Grada Zrenjanina, a mnogo ne zaostaje ni opština Novi Bečej. Na području Zrenjanina ima 236 stada, a njihova prosečna veličina je 27 grla. U selima novobečejske opštine broj stada je veći, zabeleženo je 280 stada, ali je broj grla u stadima manji u odnosu na Zrenjanin i u proseku je 16 grla po farmi.

tele
U odnosu na 2014. godinu broj grla u

srednjem Banatu povećan je za 13,6 odsto

Kada se govori o kontroli porekla, ishrani, produktivnosti i načinu držanja, približno 60 procenata od ukupnog broja krava i junica u Srednjobanatskom okrugu je obuhvaćen ovim merama.

Po rečima stručnjaka, po procentu koji obuhvata goveda merama kontrole porekla, načina držanja i ishrane, ovaj region je na nivou razvijenih zemalja srednje Evrope. Ne zaostaje mnogo ni za prosekom razvijenih zemalja Evropske unije.

Tek 0,8 odsto veća mlečnost krava

U odnosu na 2014. godinu prošlogodišnja ukupna produkcija mleka na 749 farmi obuhvaćenih potpunom kontrolom povećana je za 20,15 odsto.

"Ne može se reći da je reč o povećanju produktivnosti. Ovaj učinak je prvenstveno rezultat povećanja broja grla. Muzna grla holštajn frizijske rase kod nas prosečno daju 6.250 kilograma mleka na godišnjem nivou. To je za 0,7 odsto iznad proseka pretprošle godine. Mlečnost simentalki povećana je tek za 0,8 procenata. Izraženo u kilogramima, to je 5.839. Postoje tri faktora koja združena neminovno vode ka povećanju produktivnosti. To su čistota rase, kvalitet ishrane i slobodno držanje grla u pokrivenim, dobro ventilisanim i grejanim objektima", kaže Branislav Stepanov, viši stručni saradnik za stočarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi Zrenjanin.

Saradnja sa osnovnim odgajivačkim organizacijama

Najveća produktivnost zabeležena je na farmi "Vineks" u Lukićevu na kojoj su muzne krave u proseku dale 9.679 kilograma mleka sa 3,67 procenata mlečne masti. Mnogo ne zaostaje ni farma ZZ "Agroklek" iz Kleka gde je zabeležen prosek od 9.116 kilograma mleka sa 3,66 procenta mlečne masti.

Uobičajena je saradnja farmera sa osnovnim odgajivačkim organizacijama. Jedna od njih je i "Zoodata" koja se razvila iz Edukativnog centra za ruralni razvoj. Na 61 gazdinstvu koje kontroliše ova organizacija, krave holštajn frizijske rase ostvarile su prosek od 7.164 kilograma mleka, dok je prosek kod simentalki 6.497 kilograma. Važan je i podatak da su holštajnke po grlu imale po 285 kilograma mlečne masti i 260 kilograma proteina. Muzare simentalske rase imale su po grlu 285 kilograma masnoće i 212 kilograma kvalitetnih proteina.


Tagovi

Mlečno govedarstvo Krava Junica Srednji Banat PSS Zrenjanin Odgajivačke organizacije Farmeri Subvencije Podsticaj Stočari Grla Ishrana Produktivnost Simentalke Holštajn frizijska rasa Branislav Stepanov


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin