Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruže i zima
  • 18.10.2016. 18:00

Kako pripremiti ruže za zimu?

Ruže treba pripremiti za zimu, zaštititi ih od niskih temperatura kako bi nas i sledeće godine obradovale lepim cvetovima.

Foto: Pixabay.com
  • 8.558
  • 196
  • 0

Ruže su od davnina privlačile ljude svojim lepim i mirisnim cvetovima. Pripadaju istoimenoj porodici, a danas se na tržištu mogu pronaći ruže koje se razlikuju po visini rasta, obliku, boji i mirisu cvetova. Ukoliko želimo da ruže ulepšavaju naša dvorišta potrebno ih je adekvatno pripremiti za zimu.

Dobra priprema za prezimljavanje će onemogućiti grmu ruže da prezimi bez oštećenja. Neće doći do izmrzavanja izdanaka i uvenuća grma. Sve aktivnosti na grmu treba obaviti u periodu oktobar-novembar u zavisnosti od vremenskih prilika.

Različita sorta različito reaguje

Svaka sorta, hibrid ili kultivar ruže će različito reagovati na pojavu niskih temperatura. Treba znati da su stare sorte otpornije nego novostvoreni hibridi i kultivari. Stare sorte završavaju cvetanje ranije, prekidaju rast i pripremaju se za zimu. Kod novih ruža duži je period cvetanja i one nemaju vremena da se pripreme za zimu i da im izdanci odrvene. Ruže sa tamnijom bojom cvijeta. recimo crvena, su otpornije na niske temperature od ruža sa svetlijim cvetovima, bele ruže.

Grm ruže treba prekriti i tako ga zaštiti od uticaja niskih temperatura. Ruže su veoma osetljive na kolebanje temperature.

Da bi ruže dočekale zimu spremne, potrebno je krajem leta prestati sa branjem cvetova i pustiti da ruža formira plod, šipak. To će ruži biti znak da se pripremi za zimu i prestane sa vegetativnim rastom. Neodrvljeni, slabi i bolesni izdanci će preneti niske temperature dalje na biljku i tako mogu izazvati propadanje celog grma. Ne možemo uticati na vremenske prilike, ali možemo pripremiti ruže da prezime.

Orezivanje grma treba raditi kada je dan hladan i bez padavina. Ne raditi rezidbu kada je mraz i temperatura ispod nule. Ukoliko bi orezivanje obavljali tokom kišnog dana, što takođe treba izbegavati, rane koje nastaju na biljci prilikom orezivanja idealne su za ulazak patogena koji prouzrokuju obolenja. Izbegavati orezivanje i kad je toplo vreme, jer to može izazavati buđenje pupoljaka i ponovni vegetativni rast. Novoizrasli izdanci bi izmrzli tokom zime.

Pripazite na vrijeme i stanje grma

Treba imati na umu da orezivanje za biljku predstavlja stres. Zato je potrebno obratiti pažnju kakvo je vreme i u kakvom je stanju grm. Za neke ruže je bolje tokom jeseni uraditi samo sanitarno orezivanje, a pravo orezivanje ostaviti za kraj zime i početak proleća. Tokom orezivanja ukloniti sve osušene i trule grančice kao i one sa vidljivim oštećenjima od štetočina. Takođe potrebno je ukloniti i grančice na kojima se nalaze jaja, larve, suve cvetove i grančice koje nisu dovoljno odrvenile. Uklonite sve tanke i male priraste, jer će tokom zime doći do njihovog propadanja, trulenja koje se može preneti i na izdanke grma.

Izbegavajte veštačke materijale za prekrivanje ruža (najlon, cerade).

Za orezivanje ruža koristiti kvalitetne, oštre makaze. Iznad pupoljka treba napraviti kosi rez. Treba odabrati pupoljak iz koga će se na proljeće razviti izdanak u smeru u kome želimo da se grm širi.

Način orezivanja zavisi od tipa ruže. Ruže puzavice se najčešće skraćuju za trećinu. Mada, najbolje je konačnu rezidbu puzavica i čajevki ostaviti za proleće. Priraste čajevki orezati na dužinu oko 20 cm. Poliante i floribunde potrebno je orezati na dužinu od 35cm. U južnim područjima intenzitet orezivanja može biti jači.

Ggrm ruže je potrebno prekriti da bi ga zaštitili od niskih temperatura. Ruže su veoma osetljive na kolebanje temperature. Ovo treba imati na umu i kod izbora materijala za prekrivanje. Treba izbegavati korišćenje veštačkih materijala za pokrivanje (najlon, cerade). Ovakvi prekrivači će hermitički zatvoriti grm, usled čega se povećava vlažnost što može izazvati trulenje i izmrzavanje grma.

Koristite prirodne materijale

Takođe, treba izbegavati pesak i piljevinu. Oni će tokom zime upiti vlagu i imaće isti efekat kao veštački materijali to jest izazvaće brže trulenje. Najbolje je koristiti prirodne materijale za prekrivanje grma ruže: zemlju, lišće, grane jele i smrče, sneg, trsku, lutrasil. Kao zaštita mogu se koristiti i različiti sanduci od drveta kao i karonske kutije. Šta god da radili i kako bitno je da ruži stvorimo ambijent da diše.

Ruže možemo malčirati smesom treseta i lišća i tako pripremljene ostaviti ih do proljeća. Sneg debljine 30 do 40 centimetara može biti dobra zaštita za grm ruže. Ukoliko je sloj snegaa tanji treba sakupiti okolni sneg i iznad grma napraviti malu humku od snega. Temperatura ispod humka će se zadržati na 5ºC.

Zemlja oko grma ruže može da se kopa i da se grm nagrne slojem iskopane zemlje. Zemlja se u proleće, nakon otapanja snega, lagano odgrne. Okopavanje ruža doprinosi prezimljavanju velikog broja pupoljaka. Osim toga sa zemljom možemo pomiešati sloj slame, siena, lišća.

Ukoliko grm ruže prekrivamo lišćem tada sloj lišća treba biti najmanje debljine 10 centimetara. Ovakav pokrivač je dobar za blage zime.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Ruže Orezivanje Prezimljavanje Prekrivanje Malčiranje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.