Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvećarstvo
  • 25.02.2017. 13:15

Plasman - najveći problem cvećara

Mirjana Savanović iz Temerina uzgaja cveće u plastenicima. Kaže da je nekada 5.000 primula pokrivalo troškove grejanja, a danas 15.000 to ne može.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 2.162
  • 458
  • 0

Mirjana Savanović iz Temerina uzgaja cveće u plastenicima. Novac za ovu proizvodnju obezbedila je tek 2000. godine, a do tada se sa suprugom bavila uzgojem paprike. Tada su, uz zelenu salatu, počeli da gaje petunije i muškatle.

Srce vs tržište

Danas pod zaštićenim prostorom, koji se greje, ima oko 1200 kvadrata. Proizvodi sve: od sobnih biljaka, preko ciklama, pa sve do kaktusa. Na otvorenoj parceli je počela sa uzgojem zimzelenog asortimana, prvenstveno tuja.

"Nekada se vodimo srcem, a nekada moramo da pratimo tržište. Mada, u suštini, svi mi plasteničari najbolje prodamo ono što najviše volimo", kaže Mirjana i dodaje da se proizvodnja isplati ako cvet bude kvalitetan i dobar.

Za kupovinu peći pomoć države

Za grejanje koriste sitni ugalj. Pre tog koristili su gas i pelet, što su bile skuplje varijante. Imaju novu i modernu peć, koju su kupili pomoću države, koja je obezbedila 50% povrat.

Savanovićeva objašnjava da im je to umnogome olakšalo posao, jer je dozer, koji postoji u peći, smanjio satnicu koju su noću morali da provedu u plasteniku, ložeći.

Cene miruju

Cene se nisu promenile od 2000. godine, a obim proizvodnje su povećali, da bi ova delatnost bila isplativa

"2002. godine 5.000 primula pokrivalo je zimsko grejanje, odnosno troškove za šest meseci, a sada radimo 15.000 primula, koje to ipak ne pokrivaju. Problem je plasman i uglavnom je lutrija. Mi smo vredan narod, ali moramo da znamo i da prodamo", zaključuje Savanovićeva.

Foto: Print Screen / You Tube


Tagovi

Tuje Ciklame Sobno cveće. Plastenik Temerin Mirjana Savanović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner