Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja začinskog bilja
  • 19.12.2016. 16:00

Proizvodnja začinskog bilja

Poljoprivredno gazdinstvo Bugarski u Krtinski u okolini Obrenovca postoji decenijama unazad. Počeli su sa proizvodnjom rasada povrća, gajenjem cveća, a zbog potreba tržišta usledila je i proizvodnja svežeg začinskog bilja i salata.

Foto: pixabay/deluna
  • 4.370
  • 274
  • 1

Poljoprivredno gazdinstvo Bugarski u Krtinski u okolini Obrenovca postoji decenijama unazad. Počeli su sa proizvodnjom rasada povrća, gajenjem cveća, a zbog potreba tržišta usledila je i proizvodnja svežeg začinskog bilja i salata.

Rasadnik se razvijao kao porodični posao, a sve s idejom da se tržištu ponudi začinsko bilje vrhunskog kvaliteta. Roba s gazdinstva se danas prodaje renomiranim beogradskim hotelima i restoranima.

Višedecenijska tradicija proizvodnje

Proizvodnja sadnog materijala povrća i salata na ovom gazdinstvu datira još od posle Drugog svetskog rata.

"Iza nas je duga tradicija, među prvima smo krenuli s proizvodnjom u plastenicima. Moj deda je počeo da se bavi rasadničkom proizvodnjom posle Drugog svetskog rata, a otac je nastavio taj posao. Prvo je u proizvodnji bilo zastupljeno povrće, a kasnije su usledili uzgoj cveća i začinskog bilja" , kaže vlasnik gazdinstva Milovan Bugarski.

Milovan je na ideju o začinskom bilju došao putujući Evropom gde je bio u prilici da proba tamošnju hranu. S obzirom na to da je to bila hrana koja je zastupljena i na našim trpezama, a imala je specifičan ukus i aromu Bugarski se zapitao šta doprinosi tom speifičnom ukusu. Odgovor je bio jednostavan, začinsko bilje. Kako je ovo gazdinstvo već imalo zastupljenu proizvodnju rasada, Milovan se brzo odlučio i za proizvodnju začinskog bilja. Sam početak, kako navodi ovaj proizvođač nije bio lak, a onda je sklopljen posao s hotelom Hayat kome i danas isporučuje robu.

Eko-pakovanje i brza isporukaProizvodnja na gazdinstvu Bugarski se planira i odvija u skaldu s naukom i potrebama tržišta. Ova porodica je jedan od pionira u uzgoju začinskog bilja u zaštićenom prostoru, a zahvaljujući saradnji s domaćim i inostranim kompanijama mahom iz Holandije, u proizvodnju su vremenom uvodili nove sorte i tako proširivali asortiman. Proizvodnjom začinskog bilja Bugarski se bave, sada već četvrt veka, a kako navode primenjuju i uvode najnovije evropske trendove uzgoja. Cilj u proizvodnji je dostići kvalitet uz poštovanje zaštite životne sredine.

U odnosu na konkurenciju gazdinstvo Bugarski je u kompetativnoj prednosti, to jest ostvaruju profit veći od prosečnog kada je u pitanju proizvodnja začinskog bilja. Razlog za uspeh je taj što se kompletan asortiman proizvodi u sopstvenim plasteincima iz matičnog semena.

Kako navode i isporuka robe kupcu se odvija u nekoliko sati. Dovoljno je da kupac pozove telefonom i poruči robu, koja se zatim odmah bere i doprema i za minimalno 35 minuta u zavisnosti od lokacije isporuke. Brza isoruka moguća je zahaljujući položaju plastenika koji se nalaze nadomak Beograda. Najduži period isporuke je 20 sati.

"Mahom smo orijentisani smo ka organskoj proizvodnji, bez upotrebe pesticida. Ukoliko se biljke i tretiraju nekim sredstvima, mora se voditi računa o karenci. Bijlke koje uzgajamo i mi koristimo na našoj trpezi. Kvalitet mora biti standardan i mora se održati. Nije mi strano da sednem s mojim kupcima, ako se slučajno dogodi greška, otvoren sam za sve primedbe kupaca, a eventuallni problem sam voljan da rešimo zajedno", objašnjava Milovan. Isporuka se obično obavlja dva do tri puta nedeljno, a ponekad se odstupi i od ovog pravila u skladu sa zahtevom kupca, pa isporuka može da bude i češća poput hitne narudžbine velikih hotela. Ako je neophodno isporuka se obavlja i noću. Veliku pažnju Bugarski posvećuju i izboru ambalaže. Svi začini se pakuju u ekološkim pakovanjima koja nemaju štetnih sastojaka po zdravlje u svom sastavu, a ujedno čuvaju svežinu biljke. U takvoj ambalaži svežina biljke se može održati i četiri pet dana, pod uslovom da se roba čuva u hladnjačama.

Na zahtev kupaca Milovan je spreman da pokrne i proizvodnju nove vrste začinskog bilja, naravno ako postoji ekonomska računica, da uzgoj te bljne vrste dozvoljavaju klimatski uslovi kao i da na raspolaganju ima obadivu površinu.

Proizvodnja na deset ari

Proizvodnja gazdinstva Bugarski odvija se na površini 10 ari zaštićenog prostora. Bilo je pokušaja i uzgoja na otvorenom ali bez uspeha.

"Biljke su osetljive na promene u atmosferi, moraju se stvoriti mikroklimatski uslovi. Tako, proizvodnja mora biti zatvorena, u uslovima gde se kontroliše vlažnost vazduha, temperatura kao i provetravanje. Zaštita bilja se obavlja samo dozvoljenim sredstvima uglavnom biološkim dok se hemijski preparati koriste samo u izuzetnim slučajevima. U tom slučaju roba se ne isporučuje dok ne prođe karanca" ističe Bugarski.

Teškoće u nabavci repromaterijala

I Bugarski se kao i drugi proizvođači susreće sa teškoćama poput nabavke repromaterijala, kvalitetnih zaštitnih sredstava sa predznakom eko, pa do izrade potrebnih labaratorijskih analiza. Kako bi prevazišao ove probleme postao je i član Agroklastera. Organizovanje udruženja proizvožača začinskog bilja je nemoguće, jer, kako navodi Bugarski mali je broj onih koji se u Srbiji bave ovom delatnošću.

“Uslovi za gajenje začinskog bilja u Srbiji su još uvek teški, jer je proizvodnja začinskog bilja veoma komplikovana i zahtevna. Teško je nabaviti semenski materijal, osnovna đubriva. Klima uslovi su takođe teški, pogotovu zimi. Proizvodnja zahteva rad od jutra do mraka, stalna ulaganja, a odnos prihoda i uloženog truda često nije srazmeran" opisuje Bugarski uslove proizvodnje začinskog bilja u Srbiji.

Savet mladima: proizvodnju početi s uzgojem nane, ruzmarina, origanom

Milovan je kao i većina proizvođača spreman da svoje iskustvo podeli s drugima, a nesebično i da onima koji planiraju da se bave proizvodnjom začinskog bilja da savete za početak.

Bugarski kaže i da ako neko u ovu proizvodnju uđe gledajući samo finansijsku stranu, unapred je osuđen na neuspeh. Mora postojati ljubav prema ovom poslu, ali i dovoljno znanja. I njegovo iskustvo ukazuje da u protekle 2,5 decenije nije sve išlo glatko. Bilo je i padova, ali se uvek gledalo napred. Smatra i da bi država proizvođače mogla pomoći većim subvencijama kao i kontrolom uvoza jer domaći proizvođači ne mogu da pariraju cenama uvezene robe. "Početak proizvodnje je jako težak, potrebno je pre svega obezbediti zemlju, plastenike, sistem za navodnjavanje, semensku robu kao i obezbediti radnu snagu radnike. Mi smo do ovog nivoa proizvodnje stigli nakon uloženog truda i rada tokom decenija rada. To je porodični posao koji se prenosio znanjem i radom. Savetujem mladim ljudima da budu uporni i istrajni,a da zaradu ne očekuju odmah. Neophodno je dugo vremena i truda da bi se sve to isplatilo. Od vrsta začinskog bilja može se na početku proizvodnje početi s uzgojem nane, ruzmarina, origana" savetuje Milovan.

Višedecenijsko iskustvo i veliki broj zadovoljnih klijenata potvrđuje da sve što je potrebno jeste upornost i kvalitetan proizvod. Zahvaljujući poštovanju tih principa, što potvđuje i primer gazdinstva Bugarski, proizvod uvek nađe svog kupca.

Foto: pixabay/deluna


Povezana biljna vrsta

Majoran

Majoran

Engleski naziv: Majoram | Latinski naziv: Origanum majorana L.

Majoran se u umerenoj klimi gaji kao jednogodišnja biljka, koja u toplijim, mediteranskim područjima može živeti kao višegodišnja. Pripada porodici usnatica (Lamiaceae... Više [+]

Rukola

Rukola

Engleski naziv: Arugula | Latinski naziv: Eruca sativa L.

Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Gaji se zbog lišća oštrog pikantnog ukusa i bogatog vitaminima. Ima stimulativno delovanje na ljudski organizam, naročito... Više [+]

Ruzmarin

Ruzmarin

Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ruzmarin potiče od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povetarac s mora, koji donosi vlagu. Ruzmarin... Više [+]

Nana

Nana

Engleski naziv: Mentha | Latinski naziv: Mentha sp.

Metvicu karakteriše prijatan miris mentola, a jedna je od najvažnijih lekovitih biljaka za proizvodnju eteričnog ulja, lekova i čajeva. Deluje osvežavajuće i umirujuće i ublažava... Više [+]

Korijander

Korijander

Engleski naziv: Coriander | Latinski naziv: Coriandrum sativum

Korijander je jednogodišnja zeljasta biljka. Smatra se da je korijander uveden u proizvodnju u 16. veku, ali to je biljka koja se spominje već u Bibliji. Koristi se plod biljke,... Više [+]

Bosiljak

Bosiljak

Engleski naziv: Basil | Latinski naziv: Ocimum basilicum L.

Bosiljak je biljka od davnina poznata kao začin. Smatra se da potiče iz Indije, a danas se najviše upotrebljava u Francuskoj i Italiji. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja... Više [+]

Žalfija

Žalfija

Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Žalfija ima raznoliku namenu, no najčešće se upotrebljava za dobijanje eteričnog ulja. Čaj od žalfije služi za obloge za rane kao i za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Tagovi

Poljoprivredno gazdinstvo Bugarski Obrenovac Proizvodnja Začinsko bilje Salate Tradicija Plastenik Hotel Hajat Peršun Majoran Rukola Ruzmarin Nana Korijander Bosiljak Žalfija Potočarka Matično seme Pesticid Karenca Preduzetnik Mikrokl


Autorka

Marija Jovanović

Više [+]

Marija je ekonomski novinar već 12 godina. Ima 38 godina i završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Životni moto: Najvažnija stvar kod cilja jeste da ga imate. Uvek imajte na umu da je vaša čvrsta odluka da uspete važnija od svake druge.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]