Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarstvo i vinski turizam
  • 03.09.2016. 15:00

Lošu vinarsku godinu spasila agrotehnika

U selu Vitkovo kod Aleksandrovca, centra srpskog vinarstva, nalazi se vinarija u vlasništvu Saše Nikolića, koji uz proizvodnju grožđa i vina pokušava u ovom kraju da razvije i vinski turizam.

  • 884
  • 43
  • 0

Na nepunih 3 km od Aleksandrovca, centra srpskog vinarstva nalazi se vinarija okružena vinogradima, oranicama i voćnjacima. Zamisao vlasnika Saše Nikolića, iz Vitkova počela je da se ostvaruje pre oko 7 godina, kada je uz vinariju podigao i smeštajne kapacitete i pored njih rešio da izgradi spa centar. Prema Nikolićevim rečima na taj ozbiljan potez odlučio se kako bi se nakon duge i uspešne karijere vratio u rodni kraj i tu započeo biznis kojim će spojiti ljubav i korist.

Nepovoljna godina za vinogradarstvo

Uzimajući u obzir i to da ova godina po mnogo čemu liči na za vinograde izuzetno nepovoljnu 2014. godinu veliko je pitanje u kakvom je stanju grožđe i hoće li kvalitet biti zadovoljavajući. U proleće se pojavio veliki problem sa plamenjačom u vinovoj lozi. Međutim, Saša je u svom vinogradu od početka sezone primenjivao punu agrotehniku i izbegao sve moguće probleme sa plamenjačom, crnom truleži i uz neprekidno praćenje stanja u vinogradu s razlogom može da očekuje dobar rod.

Berba počela - problem radna snaga

Berba u aleksandrovačkim vinogradima je već počela, s tim da vinske sorte tek treba da stignu na red. Imajući u vidu i to da vinograd često zahteva unajmljivanje dodatne radne snage mnogi proizvođači se suočavaju sa problemima pronalaska radnika koji svoj posao rade dobro i savesno.

Iako je prošlogodišnja berba bila dobra Saša Nikolić tvrdi da će ova godina biti još bolja jer su ove godine bolje usklađeni šećer i kiseline kod grožđa. O plasmanu grožđa i vina, problemima proizvodnje i o tome kakvi su planovi za budućnost ove vinarije i mesta za odmor i uživanje u prirodi i kvalitetnom vinu Nikolić govori opširnije u video prilogu:


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Vino Vinogradarstvo Vinova loza Aleksandrovac Župa Srbija Vinski turizam


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D