Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja šljive
  • 02.09.2016. 08:00

Šljiva dobro rodila u Vranju i okolini

Voćar Slavko Veličković, iz sela Katun, nedaleko od Vranja, berbu šljive polako privodi kraju a kako kaže, ova godina je izuzetno dobra kada je reč o prinosu, ali i o kvalitetu. Ipak, cena otkupa na veliko je mogla biti viša.

  • 1.626
  • 73
  • 0

Kraj avgusta i početak septembra je vreme kada voćari, koji gaje šljivu, imaju pune ruke posla. Slavko Veličković, iz sela Katun, nedaleko od Vranja, berbu polako privodi kraju a kako kaže, ova godina je izuzetno dobra kada je reč o prinosu, ali i o kvalitetu. To mnogo govori uzimajući u obzir da je Veličković već "veteran" u voćarstvu. Njegov voćnjak podignut je pre 15-ak godina kao dopuna, tada već postojećoj, povrtarskoj proizvodnji. Slavkov zasad se prostire na površini negde oko pola hektara.

Voćnjake zaliva vodom iz cisterne

Iako stručnjaci preporučuju da proizvođači u svoje zasade obavezno uvedu sistem za zalivanje, ovi voćnjaci moraju da opstaju oslanjajući se isključivo na kišu i povremeno zalivanje vodom iz cisterne.

Ovogodišnji prinos po stablu 60-70 kg

Bilo pomoću merdevina ili bez njih, Slavko i njegova supruga berbu privode kraju skupljajući poslednje plodove koji su promakli beračima. Godina je bila rodna, a prema Veličkovićevim rečina prinos je iznosio oko 60-70 kg po stablu. U odnosu na prošlu godinu sada je šljiva mnogo više rodila i što je vrlo bitno puna je šećera, a kvalitet je zadovoljavajući.

Veleprodajna cena šljive 20 dinara, maloprodajna 40 din/kg

Sve što ne ostavi za sopstvenu upotrebu Slavko uspe i da proda. Deo robe plasira se na pijaci po maloprodajnim cenama, dok se deo prosleđuje otkupljivačima. Ove godine naš domaćin je na veliko predao 16 tona šljive, po ceni 20 din/kg kojom, prema sopstvenom priznanju, ne može biti zadovoljan. Maloprodajna cena ovog voća na pijaci iznosi 40 din/kg, a interesovanja kupaca ima.

Otkupljivači bi mogli da ponude višu cenu

Bez obzira na to Veličković smatra da bi otkupljivači trebali da daju nešto veću cenu za kilogram šljive kako bi i proizvođači mogli nešto da zarade. O prinosima, isplativosti proizvodnje, ali i o izazovima s kojima se suočavaju voćari u Vranju i okolini saznajte više u video prilogu:


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Voćarstvo Šljiva Cena Proizvodnja Tržište Plasman Prinos Rod Vranje Slavko Veličković


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer