Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći čajevi
  • 08.11.2025. 07:30

Biljni čajevi iz bašte - berba, sušenje i čuvanje lekovitog bilja u novembru

Iako je većina biljaka završila vegetaciju, mnoge vrste i dalje zadržavaju korisne delove koji se mogu iskoristiti za pripremu zimskih čajeva

Biljni čajevi iz bašte - berba, sušenje i čuvanje lekovitog bilja u novembru
Foto: Shutterstock/Shaplov Evgeny
36
0
0

Novembar je poslednji mesec u godini kada baštovani još mogu da završe s prikupljanjem i obradom lekovitog bilja pre zime. Iako je većina biljaka završila vegetaciju, mnoge vrste i dalje zadržavaju korisne delove koji se mogu iskoristiti za pripremu zimskih čajeva.

U ovom periodu obično se obavlja berba biljaka čiji su delovi najkvalitetniji upravo nakon prvih mrazeva, poput šipka, gloga ili trnjine. Birajte zdrave biljke, izbegavajući one koje su oštećene, napadnute bolestima ili insektima.

Važno je znati da je biljke za čaj potrebno brati u suvim danima, nakon što se povuče jutarnja rosa. Znajte da su listovi poput mente, matičnjaka ili koprive najbogatiji eteričnim uljima pre cvetanja. Možete brati list koprive, žalfije, bokvice, majčine dušice i nadzemne delove hajdučke tarve. Treba ih brati kada omekšaju, ali pre nego što ih ošteti jači mraz. Bilje se ne pere osim ako je zaprljano zemljom, jer vlaga usporava proces sušenja i povećava rizik od razvoja plisni. Možete ubrati i listove peršuna ako ga još uvek imate u bašti.

Kako sušiti ako su napolju niske temperature?

Pazite da ne uberete previše s jedne biljke, kako biste osigurali njenu regeneraciju.

Druga berba: Evo pet vrsta samoniklog bilja čije lišće beremo u jesen

Sušenje treba sprovoditi u prozračnom, senovitom prostoru, na temperaturi od 35 do 40 °C. Biljke se mogu sušiti na mreži, papiru ili okačiti u manjim svežnjevima. Budući da su spoljašnje temperature pale i sušenje na vazduhu je otežano, možete koristiti rernu na najnižoj temperaturi uz odškrinuta vrata. Pravilno osušeno bilje prepoznaje se po tome što list puca pod prstima, a ne savija se.

sušenje biljaka
Biljke osušite u rerni na najmanjoj temperaturi s odškrinutim vratima (Foto: Shutterstock/Kristi Blokhin)

Osušene biljke čuvaju se u staklenim ili limenim posudama s poklopcem, na suvom i tamnom mestu. Svaku posudu označite nazivom biljke i datumom branja jer ono zadržava optimalna svojstva najviše godinu dana. Nakon toga polako gubi aromu i lekovita svojstva.

Kako su uzgajivači čaja postali vlasnici fabrika u Keniji

Hobiste može zanimati i izrada sopstvenih mešavina čajeva. Kombinovanjem domaćeg bilja moguće je dobiti efikasne preparate za različite potrebe. Na primer, mješavina šipka, timijana i žalfije pomaže jačanju imuniteta, dok su zova, lipa i menta proveren izbor kod prehlade. Za umirenje i bolji san mogu se koristiti matičnjak, lavanda i kamilica. Dodatkom sušenih korica citrusa čaju se daje prijatan miris i svežina.


Tagovi

Čaj Sušenje Menta Kopriva Jesen Mešavina čaja


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!