Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Značaj bundeve
  • 20.10.2025. 07:30

Bundeva ponovo osvaja kuhinje: Da li ste je probali zapečenu sa medom i đumbirom?

S dolaskom jeseni priroda se menja, a i mi sa njom. Okolina poprima zlatne, smeđe i narandžaste nijanse, dvorišta i domovi postaju topli u tim bojama, a sve se lagano priprema za najbogatije godišnje doba – jesen

Bundeva ponovo osvaja kuhinje: Da li ste je probali zapečenu sa medom i đumbirom?
Foto: Shutterstock/Varga Jozsef Zoltan
41
0
0

Zbog jesenjih plodova, u ovom periodu uglavnom menjamo i kućni meni, a neretko se vraćamo i tradicionalnoj pripremi bundeve zapečene u rerni, slatkom od bundeve i mnogim drugim načinima kako su je pripremali naši stari.

Zahvaljujući internetu i lakom protoku informacija iz celog sveta i domaćice su otišle korak dalje, pa se bundeva danas priprema na mnogo više načina nego ranije, prema receptima iz raznih krajeva.

Muskatna bundeva je vodeća

Na poljima se uzgajaju razne vrste bundeva, čak i onih nekarakterističnih za naše podneblje. Onu domaću nazivamo bundeva ili tikva. Vrlo je zdrava znamo to i od ranije, ali jela od nje više nisu potcenjena već su sada i u modi.

Pored domaćih, na trpezi se nalaze jela pripremljena i od muskatne bundeve. Ona se može smatrati i vodećom u ishrani tokom jeseni jer je bogat izvor vitamina i minerala. Obiluje vitaminom A, kalijumom, antioksidantima i vlaknima. Tikve su u stvari voće, ali ih mi svrstavamo u slana jela, pa ih greškom nazivamo povrćem. Meso ove bundeve je izrazito narandžaste boje i prilikom kuvanja ili pečenja postaje još slađe i ukusnije.

Depozitor je hranljivih materija koje su značajne za očuvanje zdravlja i jačanje imuniteta. Muskatna bundeva je bogata karotenoidima, biljnim pigmentima značajnim za zdravlje očiju. Beta-karoten se u telu pretvara u vitamin A. Sadrži i antioksidante koji štite oči od štetnog UV zračenja i plavog svetla ekrana. Bogat je izvor vitamina A, C i E koji su snažni antioksidanti koji štite naše telo od raznih oboljenja i konzumiranjem ovog voća ili povrća može se umanjiti rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja, kancera, dijabetesa, autoimunih bolesti i drugih.

Vlakna izazivaju sitost, pa se konzumiranjem može umanjiti apetit i regulisati telesna masa. Olakšava varenje i sprečava zatvor. Kalijum i magnezijum su takođe u značajnom procentu sadržani u ovoj tikvi, a značajni su pri regulisanju krvnog pritiska, otkucaju srca i aritmija.

Ne preterivati u konzumiranju

Kod nekih ljudi se može pojaviti alergija na koži u vidu crvenila pri dodiru sa korom tikve. Takođe, i pored dobrih osobina ove namirnice ne treba preterivati u njenom konzumiranju jer može izazvati bledo-žućkastu boju kože koja se povlači nakon prestanka upotrebe muskat bundeve.

Kada su bundeve spremne za berbu i kako ih čuvati narednih meseci?

Dakle, imajući u vidu sve nabrojano i kako sprečava pojavu mnogih hroničnih oboljenja bilo bi dobro da se češće nađe na našem stolu. Mnogi su recepti "isplivali" poslednjih godina, ali evo jednog zanimljivog - zapečena bundeva sa đumbirom i medom.

Potrebni sastojci:

  • bundeva violina - 1 komad mala
  • koren đumbira - 1 komad
  • med - 5 supenih kašika
  • orasi - 1/2 šolje
  • cimet - 1 supena kašika

Priprema:

Muskatnu bundevu (mnogi je nazivaju i bundeva violina zbog njenog specifičnog oblika) je prethodno potrebno očistiti od semenki, zatim iseći na krupne komade sa korom. Na svako parče bundeve staviti rendani đumbir, zatim na umerenoj temperaturi u rerni zapeći oko 40 minuta. Neposredno pre serviranja na svako pečeno parče staviti cimet, orahe i med.

Kako Vi pripremate bundevu? Podelite sa nama recept u komentaru ispod teksta.


Povezana biljna vrsta

Tikva

Tikva

Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat koren čija se glavnina nalazi u površinskom sloju zemljišta. Stabljika je vreža duga oko 10 m, obrasla dlačicama i uglavnom se ne grana. Listovi su... Više [+]

Tagovi

Značaj bundeve Muskat bundeva Jesenji plodovi Tikva Recept Zapečena bundeva


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.