S dolaskom jeseni priroda se menja, a i mi sa njom. Okolina poprima zlatne, smeđe i narandžaste nijanse, dvorišta i domovi postaju topli u tim bojama, a sve se lagano priprema za najbogatije godišnje doba – jesen
Zbog jesenjih plodova, u ovom periodu uglavnom menjamo i kućni meni, a neretko se vraćamo i tradicionalnoj pripremi bundeve zapečene u rerni, slatkom od bundeve i mnogim drugim načinima kako su je pripremali naši stari.
Zahvaljujući internetu i lakom protoku informacija iz celog sveta i domaćice su otišle korak dalje, pa se bundeva danas priprema na mnogo više načina nego ranije, prema receptima iz raznih krajeva.
Na poljima se uzgajaju razne vrste bundeva, čak i onih nekarakterističnih za naše podneblje. Onu domaću nazivamo bundeva ili tikva. Vrlo je zdrava znamo to i od ranije, ali jela od nje više nisu potcenjena već su sada i u modi.
Pored domaćih, na trpezi se nalaze jela pripremljena i od muskatne bundeve. Ona se može smatrati i vodećom u ishrani tokom jeseni jer je bogat izvor vitamina i minerala. Obiluje vitaminom A, kalijumom, antioksidantima i vlaknima. Tikve su u stvari voće, ali ih mi svrstavamo u slana jela, pa ih greškom nazivamo povrćem. Meso ove bundeve je izrazito narandžaste boje i prilikom kuvanja ili pečenja postaje još slađe i ukusnije.
Depozitor je hranljivih materija koje su značajne za očuvanje zdravlja i jačanje imuniteta. Muskatna bundeva je bogata karotenoidima, biljnim pigmentima značajnim za zdravlje očiju. Beta-karoten se u telu pretvara u vitamin A. Sadrži i antioksidante koji štite oči od štetnog UV zračenja i plavog svetla ekrana. Bogat je izvor vitamina A, C i E koji su snažni antioksidanti koji štite naše telo od raznih oboljenja i konzumiranjem ovog voća ili povrća može se umanjiti rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja, kancera, dijabetesa, autoimunih bolesti i drugih.
Vlakna izazivaju sitost, pa se konzumiranjem može umanjiti apetit i regulisati telesna masa. Olakšava varenje i sprečava zatvor. Kalijum i magnezijum su takođe u značajnom procentu sadržani u ovoj tikvi, a značajni su pri regulisanju krvnog pritiska, otkucaju srca i aritmija.
Kod nekih ljudi se može pojaviti alergija na koži u vidu crvenila pri dodiru sa korom tikve. Takođe, i pored dobrih osobina ove namirnice ne treba preterivati u njenom konzumiranju jer može izazvati bledo-žućkastu boju kože koja se povlači nakon prestanka upotrebe muskat bundeve.
Kada su bundeve spremne za berbu i kako ih čuvati narednih meseci?
Dakle, imajući u vidu sve nabrojano i kako sprečava pojavu mnogih hroničnih oboljenja bilo bi dobro da se češće nađe na našem stolu. Mnogi su recepti "isplivali" poslednjih godina, ali evo jednog zanimljivog - zapečena bundeva sa đumbirom i medom.
Potrebni sastojci:
Priprema:
Muskatnu bundevu (mnogi je nazivaju i bundeva violina zbog njenog specifičnog oblika) je prethodno potrebno očistiti od semenki, zatim iseći na krupne komade sa korom. Na svako parče bundeve staviti rendani đumbir, zatim na umerenoj temperaturi u rerni zapeći oko 40 minuta. Neposredno pre serviranja na svako pečeno parče staviti cimet, orahe i med.
Kako Vi pripremate bundevu? Podelite sa nama recept u komentaru ispod teksta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka