Na šta paziti kod izbora paprike, bariti ili je peći, u kakvoj posudi kuvati ajvar? Donosimo nekoliko saveta
Ajvar je nezaobilazan jesenji specijalitet u mnogim domaćinstvima. Za one koji gaje svoju papriku, priprema ajvara predstavlja poseban užitak - od berbe do nalivanja u tegle.
Za kvalitetan ajvar presudna je upravo paprika. Najbolji izbor su mesnate crvene roge - poznate i kao ajvarke ili kurtovska kapija. One imaju deblje meso, bogatu boju i slatkast ukus koji daje punoću okusa. Kod berbe ili kupovine birajte one koje su potpuno zrele i crvene, čvrste, ali ne prezrele te bez oštećenja ili znakova bolesti. Paprike sa tanjom kožicom ili narandžaste boje daće slabiji ukus i ređu teksturu, pa ih je bolje izbegavati.
Postoji čitav mali svet varijacija na klasični ajvar, a svako domaćinstvo ima svoje male tajne. Ipak, nekoliko je osnovnih namirnica koje su vam potrebne.
Sastojci:
Priprema:
Paprike i patlidžane ispecite dok kožica ne potamni odnosno pocrni i ne napukne. Vruće povrće stavite u posudu i pokrijte, kako bi para omekšala kožicu. Ogulite ih i odstranite semenke. Možete ga ostaviti tokom noći kako bi se ocedio višak vode iz povrća. Sameljite povrće na mašini za meso ili usitnite u multipraktiku. U širokoj posudi zagrejte ulje, dodajte smesu i kuvajte na laganoj vatri uz često mešanje. Pred kraj dodajte sirće, so i po želji malo šećera. Ajvar kuvajte dok ne postane gust i maziv.
* Neki umesto pečenja pripremaju barenu papriku. Ona se priprema tako što se sveža bari u rastvoru od vode, sirćeta, ulja, šećera i soli kako bi se lakše samlela. U ovom slučaju kraće je vreme pripreme.
Spremanje: Vruć ajvar ulijte u dobro oprane, sterilisane tegle, zatvorite i kratko pasterizujte. Vruć, ispečen ajvar možete nakon punjenja u tegle zatvoriti i okrenuti naopako. Potrebno ih je pokriti ćebetom, peškirom ili krpom te ostaviti da se postepeno hlade tokom noći. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Ajvar će biti mirisniji ako paprike pečete na otvorenom plamenu ili roštilju. Tokom kuvanja potrebno je često mešati kako smesa ne bi zagorela. Ljubitelji pikantnog mogu dodati više ljutih papričica ili čak malo belog luka za jaču aromu.
Imate li vi svoj tradicionalan recept za ajvar? Da li ćete ga praviti i ove sezone? Pišite nam u komentarima ispod teksta!
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka