Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savet baštovanima
  • 19.07.2025. 07:30

Endivija u bašti: Kako iskoristiti jul za jesenju berbu

U julu je moguća direktna setva na otvoreno, ali ako želite precizniji raspored i raniju berbu, preporučuje se gajenje rasada u zaštićenom prostoru

Endivija u bašti: Kako iskoristiti jul za jesenju berbu
Foto: Shutterstock/PPsmile
54
49
0

Jul je mesec kada baštovani često razmišljaju o produženju sezone uzgoja. Jedna od idealnih kultura za sadnju u julu je endivija (Cichorium endivia), koja svojom otpornošću na toplotu i kratkom vegetacijom omogućava uspešnu jesenju berbu. Smatra se vrstom zelene salate iako dolazi iz porodice cikorija i u bliskom je srodstvu sa cikorijom.

Najzastupljenije su dve sorte: kovrdžava - ima uske, kovrdžave listove i blago gorak ukus te širokolisna - sa glatkim, širim listovima i blažim ukusom. Za sadnju u julu preporučuje se ova druga jer bolje podnosi letnje uslove.

Bašta u julu: Evo šta možete sejati i saditi uprkos vrućinama

Važno je znati da endivija voli rastresita, humusna zemljišta neutralne reakcije. Pre sadnje dobro usitnite zemlju i obogatite je kompostom ili zrelim stajskim đubrivom. Najbolje uspeva nakon kulture koja je već bila obilno đubrena, na primer kupus i papirka. Osigurajte joj dobru drenažu kako biste izjegli zadržavanje vode, ali istovremeno je potrebno održavati vlažnost gredica do nicanja semena.

Direktna setva ili gajenje rasada?

U julu je moguća direktna setva na otvoreno, ali ako želite precizniji raspored i raniju berbu, preporučuje se gajednje rasada u zaštićenom prostoru (npr. poluseni), pa presađivanje nakon tri nedelje. Vegetacijski period endivije duži je nego kod salate i iznosi 110 - 120 dana.

Dobre komšije endiviji su brokoli, karfiol, pasulj, kineski kupus, keleraba, praziluk, kupus, tikvice i komorač.

Sadite biljke na razmak 30x30 cm kako bi imale dovoljno prostora za rast. Redovno zalivajte, posebno u fazi nicanja i ukorenjivanja. Tokom ajvećih vrućina biljke možete zaseniti laganom mrežom.

U fazi vegetacije treba je redovno zalivati i okopavati, sve dok listovi u potpunosti ne prekriju tlo. Zahteva puno kalijuma, a ako ga nema dovoljno, biće manje otporna na niske temperature. Azot će joj pomoći u bržem rastu, ali i u tome da listovi budu manje gorki.

Trik za bele i mekane unutrašnje listove

Postoji jedan trik kako bi se smanjila gorčina listova, a to je da se 7 do 10 dana pre berbe vežu spoljašnji listovi biljke u rozetu (gumicom ili konopcem) kako bi unutranji listovi ostali beli i mekani.

endivija
Još jedan način kako smanjiti gorčinu listova da oni ostanu beli i mekani (Foto: Shutterstock/La Huertina De Toni)

Ukoliko dođe do zaraze nekom bolešću, zaražene jelove biljaka uklonite i uništite. Pod preventivne mere ubraja se izbor dobrog zemljišta i klimatskih uslova za sadnju, optimalno đubrenje i dobar odabir sadnog materijala.

Endivija je spremna za berbu tokom jeseni ako se seje u julu. Može da podnese manje minuse, ali je možete zaštititi i malčem ili agrofolijom. Bere se cela biljka sečenjem iznad korena. Nakon berbe može se čuvati u frižideru do 10 dana.


Povezana biljna vrsta

Endivija

Endivija

Engleski naziv: Endive | Latinski naziv: Cichorium endivia var. latifolia

Endivija je dvogodišnja kultura iako se proizvodi i troši kao jednogodišnje povrće. Gaji se zbog listova, koji formiraju rozetu. Listovi endivije mogu biti glatki, slabo ili jako... Više [+]

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosečno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih materije i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Endivija Cichorium endivia Salata Jul Setva Preventivne mere


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!