Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiseli kupus
  • 11.10.2025. 07:30

Evo jednostavnog recepta kako kiseliti kupus u glavicama

Koje sorte kupusa odabrati, koja količina soli vam je potrebna i kako paziti na tok fermentacije?

Evo jednostavnog recepta kako kiseliti kupus u glavicama
Foto: Shutterstock/Baloncici
55
0
0

Nema dobre sarme bez dobrog kiselog kupusa, a upravo je jesen i rana zima idealno vreme za njegovo kiseljenje. Donosimo jednostavan recept kako to možete da uradite kod kuće, u plastičnim ili drvenim kacama.

Važno je odabrati zimske sorte kupusa čvrstih, dobro formiranih glavica, srednje veličine (1,5 do 3 kg). One moraju biti zdrave, bez oštećenja i trulih delova, jer i najmanja oštećenja mogu pokvariti celu kacu. Sorte poput Futoškog, Bravo, Slave ili Varaždinskog pokazale su se odličnima za kiseljenje jer imaju tanke, elastične listove koji se lako odvajaju.

Priprema i postupak kiseljenja

Prvo je potrebno očistiti i pripremiti glavice. Spoljašnji listovi se uklone (2-3 lista), a središnji deo se izdubi nožem u obliku levka. U udubljenje se stavi kašika soli kako bi se ubrzalo otpuštanje soka i fermentacija.

Kupus, kralj polja i fermentacije: Povrće koje hrani svet i leči telo

Glavice se zatim slažu čvrsto jedna uz drugu u čistu drvenu kacu, staklenu teglu ili plastičnu posudu za zimnicu. Na dno se može dodati nekoliko listova vinove loze, listova kukuruza ili čak nekoliko komada rena jer pomažu u održavanju svežine i sprečavaju sluzavost. Kako bi popunili praznine, neke glavice možete iseći na četvrtine i ugurati ih da iskoristite prostor.

kupus
Izaberite čvrste, zbijene i zdrave glavice (Foto: Shutterstock/arpho visual)

Na svaku glavicu stavlja se krupna morska so - otprilike 1 do 1,5 % mase kupusa. Nakon slaganja, prelije se hladnom vodom tako da bude potpuno potopljen. Neki dodaju i malo bibera u zrnu ili lovorov list za aromu, ali to je stvar ličnog ukusa.

Kupus je potrebno opteretiti drvenim letvicama ili kamenjem (ili modernije - plastičnim tegom) kako bi bio potpuno uronjen u tečnost. Prekriti posudu gustom pamučnom krpom. Kamen ili neki drugi teg ispirajte svako malo te pri svakom vađenju glavica nakon što fermentiše.

Proces fermentacije traje 3 do 6 nedelja, zavisno od temperature prostora. Idealna je oko 18 °C. Ako je pretoplo, kupus može omekšati, a ako je prehladno, proces će se usporiti.

Nega tokom kiseljenja

Kupus treba redovno proveravati - ako se pojavi pena ili bela prevlaka, treba je pažljivo skinuti, a tečnost po potrebi doliti. Spreman je za konzumaciju kada listovi postanu žućkasti, savitljivi i blago kiselkasti - tada je savršen za motanje sarme. Ako je previše zakiseljen, možete ga pre upotrebe oprati u hladnoj vodi.

Fermentisano povrće je zdravije od svežeg?

Kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnog proleća.

Kako vi kiselite kupus, imate li neki svoj recept? Pišite nam u komentarima ispod teksta!


Tagovi

Kiseli kupus Kiseljenje Recept Sol Kaca Fermentacija


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!