Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tušt
  • 29.08.2023. 07:30

Evo kako se priprema tušt - od salate, preko kajgane do ukiseljene zimnice

Ima blago slankasto-kiselkast ukus, a koristi se u mnogim jelima, svež, skuvan, pečen, pržen ili ukiseljen.

Evo kako se priprema tušt - od salate, preko kajgane do ukiseljene zimnice
Foto: Depositphotos/ lzf
  • 10.486
  • 443
  • 0

Sve više postoji interes za biljkom koju najčešće doživljavamo korovom. Neretko se u kakvoj povrtarskoj grupi na društvenim mrežama pojavi fotografija tušta sa pitanjem šta raditi sa njim, kako ga iskoreniti.

Na to znalci odmah skoče i krenu sa savetima kako koristiti ovu vrlo zdravu biljku koja raste tokom celog leta, do prvih mrazeva. 

Tušt se često smatra korovom, ali je lekovita biljka koja se lako uzgaja

Dobro podnosi sušu, a njegovo razgranato, crvenkasto, mesnato i sočno stablo širi se po površini zemljišta potiskujući druge biljke. Kao takvo predstavlja živi malč jer prekriva tlo i štiti ga od sunčevog uticaja. 

Tušt je poseban iz više razloga 

Jedu se mlade biljke, starosti šest do osam nedelja, ali i starije dok su u cvetu ili pak odu u seme. 

Bogat je vitaminom A, skupinama B i C vitamina te mineralima kao što su kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum, gvožđe, cink, selen i drugim. Čitava biljka, a posebno seme, sadrži veće količine esencijalnih omega 3 kiselina

Njegova posebnost je i to što u svom sastavu ima melatonin, hormon koji reguliše san i ciklus buđenja.

Sadrži sluz te se preporučuje za kašalj, gorušicu i bolesti želudca.

Značajan je i po tome što je antioksidant, antiseptik, zahvaljujući sadržaju vlakana pomaže u probavi. Takođe je i diuretik, a prema narodnoj medicini deluje protiv čireva, smanjuje temperaturu kao i šećer u krvi. Navodno pomaže i u zaceljivanju rana. 

Otporan na sušu (Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net)

Na salatu, uz kajganu, zapečen 

Ima blago slankasto-kiselkast ukus. Jesti se može u svežem stanju u salati, samostalno ili sa drugim sezonskim povrćem. 

Odličan je u varivima, supama i umacima ili pak u kajgani. 

Takođe, može se zapeći u pećnici sa krompirom, grahom i gljivama ili skuvati sa palentom, bulgurom, pirinčem i slično, dodati u sendvič ili pak lagano popržiti. 

U slučaju da imate veće količine možete ga ukiseliti

Recept za ukiseljeni tušt 

Potrebna vam je litra vrhova i listića tušta, a ako stabljike nisu predebele, možete koristiti i njih, 350 ml vode, 350 ml jabukovog sirćeta, 1 kašika soli, 2 kašike šećera te začini po želji (gorušica, biber, kim, beli luk, ljuta papričica). 

Tušt blanširajte 1 minutu, a ako je mlađi kraće, izvadite i stavite u posudu sa ledenom vodom kako bi zadržao zelenu boju. 

U međuvremenu zakuvajte vodu, sirće, so i šećer. U sterilizovanu staklenku stavite začine, poslažite tušt i prelijte vrućom tečnošću. Dobro zatvorite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. 

Ovako napravljen može stajati nekoliko meseci. 

Jeste li ga već jeli? Kako ga vi pripremate, napišite nam u komentaru ispod teksta


Povezana biljna vrsta

Tušt

Tušt

Engleski naziv: Common Purslane | Latinski naziv: Portulaca oleracea L. spp. sativa (Haw.)

Tušt je jednogodišnja, visine 15 - 30 cm. Stabljika je sočna, razgranata, polegla ili se uzdiže. Svetlozelene ili crvenkaste je boje. Listovi su sočni, obrnuto jajoliki, sjajni i... Više [+]

Tagovi

Tušt Recepti za tušt Omega 3 kiseline Kako se koristi Jela od tušta Zdrava biljka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.