Ima blago slankasto-kiselkast ukus, a koristi se u mnogim jelima, svež, skuvan, pečen, pržen ili ukiseljen.
Sve više postoji interes za biljkom koju najčešće doživljavamo korovom. Neretko se u kakvoj povrtarskoj grupi na društvenim mrežama pojavi fotografija tušta sa pitanjem šta raditi sa njim, kako ga iskoreniti.
Na to znalci odmah skoče i krenu sa savetima kako koristiti ovu vrlo zdravu biljku koja raste tokom celog leta, do prvih mrazeva.
Tušt se često smatra korovom, ali je lekovita biljka koja se lako uzgaja
Dobro podnosi sušu, a njegovo razgranato, crvenkasto, mesnato i sočno stablo širi se po površini zemljišta potiskujući druge biljke. Kao takvo predstavlja živi malč jer prekriva tlo i štiti ga od sunčevog uticaja.
Jedu se mlade biljke, starosti šest do osam nedelja, ali i starije dok su u cvetu ili pak odu u seme.
Bogat je vitaminom A, skupinama B i C vitamina te mineralima kao što su kalijum, natrijum, magnezijum, kalcijum, gvožđe, cink, selen i drugim. Čitava biljka, a posebno seme, sadrži veće količine esencijalnih omega 3 kiselina.
Njegova posebnost je i to što u svom sastavu ima melatonin, hormon koji reguliše san i ciklus buđenja.
Sadrži sluz te se preporučuje za kašalj, gorušicu i bolesti želudca.
Značajan je i po tome što je antioksidant, antiseptik, zahvaljujući sadržaju vlakana pomaže u probavi. Takođe je i diuretik, a prema narodnoj medicini deluje protiv čireva, smanjuje temperaturu kao i šećer u krvi. Navodno pomaže i u zaceljivanju rana.
Ima blago slankasto-kiselkast ukus. Jesti se može u svežem stanju u salati, samostalno ili sa drugim sezonskim povrćem.
Odličan je u varivima, supama i umacima ili pak u kajgani.
Takođe, može se zapeći u pećnici sa krompirom, grahom i gljivama ili skuvati sa palentom, bulgurom, pirinčem i slično, dodati u sendvič ili pak lagano popržiti.
U slučaju da imate veće količine možete ga ukiseliti.
Potrebna vam je litra vrhova i listića tušta, a ako stabljike nisu predebele, možete koristiti i njih, 350 ml vode, 350 ml jabukovog sirćeta, 1 kašika soli, 2 kašike šećera te začini po želji (gorušica, biber, kim, beli luk, ljuta papričica).
Tušt blanširajte 1 minutu, a ako je mlađi kraće, izvadite i stavite u posudu sa ledenom vodom kako bi zadržao zelenu boju.
U međuvremenu zakuvajte vodu, sirće, so i šećer. U sterilizovanu staklenku stavite začine, poslažite tušt i prelijte vrućom tečnošću. Dobro zatvorite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Ovako napravljen može stajati nekoliko meseci.
Jeste li ga već jeli? Kako ga vi pripremate, napišite nam u komentaru ispod teksta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka