Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Selen
  • 12.04.2025. 07:30

Još nemate selen u bašti? Evo kada je pravo vreme za sadnju domaće "vegete"

Selen je vrlo otporan na niske temperature i bolesti. Ne traži previše nege i uspeva u gotovo svim vrstama zemljišta, a zbog svog aromatičnog mirisa čest je dodatak supama, umacima i varivima.

Još nemate selen u bašti? Evo kada je pravo vreme za sadnju domaće "vegete"
Foto: Karolina Rastija
  • 82
  • 7
  • 0

Čak 46 naziva nosi selen (lat. Levisticum officinale), višegodišnja biljka iz porodice štitarica, rođak peršuna, celera i komorača. Odlikuje ga tamnozeleno lišće i snažan aromatičan miris zbog kojeg ga najčešće zovu po našem poznatom začinu - "vegeta".

Može narasti i do dva metra visine, pa mu je najbolje dati poseban kutak bašte gde može slobodno da se širi.

Pet razloga zašto saditi selen u svojoj bašti

Ako volite da uzgajate sopstveno začinsko bilje, onda je selen biljka koja vam obavezno treba u bašti. Za uzgoj nije zahtevna, a donosi mnoge koristi:

1. Trajna biljka bez puno brige: Jednom posađen, može na istom mestu da raste više godina. U rano proleće iz zemlje niče mladim listovima i raste gotovo sam od sebe. Potrebno mu je samo povremeno zalivanje i malo đubriva.

2. Ukusan i zdrav: Cela biljka je jestiva - listovi se koriste za umake, supe i variva, stabljike se koriste takođe u jelima kao celer, semenke kao začin ili čaj, a koren za supe.

3. Korisna biljka u bašti: Privlači pčele, odbija štetočine i svojim dubokim korenjem rahli zemljište. Može se koristiti i kao biljka za senu u gredicama zbog svoje visine.

4. Nema bolesti ni štetočina: Vrlo je otporan - retko ga napadaju bolesti i štetočine, što ga čini idealnim za ekološki uzgoj.

5. Može se sušiti i čuvati celu godinu: Listovi se mogu brati tokom cele sezone i sušiti za zimu, a miris ostaje postojan.

Kada saditi selen?

Ova biljka može se saditi iz semena, rasada ili deljenjem korena.

Kod razmnožavanja iz semena, seje se u proleće u posude u grejanom prostoru na temperaturi od 15°C. Kada sadnice dovoljno narastu, potrebno ih je presaditi u baštu na razmak od 60 cm. Selen se može razmnožavati i deljenjem biljke. Uzimaju se delovi biljke na kojima su razvijeni pupoljci. Biljka se deli u proleće ili jesen.

ljupčac, biljka, začin
Nakon što je u proleće pokrenuo svoj rast, potrebno ga je opleviti

Pretkulture ne bi trebale da budu korenasto povrće (šargarepa, peršiun, celer) jer su u istoj porodici kao i selen. Preferira vlažna i drenirana zemljišta. Pre sadnje, tlo je potrebno prekopati i nađubriti. Najbolje ga je saditi u jesen direktno u zemlju. Puni raspon listova ostvaruje u trećoj ili petoj godini. Njegov uzgoj moguć je i u velikim loncima na otvorenom.

Preporučuje se uzgoj na osunčanom mestu, kako bi se stvaralo što više eteričnog ulja u biljci.

Svakih tri do četiri godine možete podeliti koren i presaditi ga.

Kako brati listove?

Redovno berite mlade listove po potrebi. Važno je znati da se ne bere više od 1/3 biljke odjednom.

Listove možete sušiti ili spremiti sveže u zamrzivač. Sušite ih na senovitom, prozračnom mestu, a čuvajte u teglama ili papirnim kesicama.

Nakon kraja berbe u jesen, odsecite stabljiku do zemlje, a biljka će se na proleće obnoviti.

Seme se sakuplja kada bude smeđe boje. Delovi sa semenkama beru se po suvom vremenu i stavljaju u papirnu kesicu. Kesice reba okrenuti naopako i tako sušiti na prozračnom i suvom mestu. Koren se sakuplja u jesen druge ili treće godine i suši.

Imate li i vi ovu pomalo zaboravljenu biljku u svom vrtu? Kako je sve koristite? Pišite nam u komentarima ispod teksta!


Tagovi

Začin Vegeta Sadnja Jesen Selen Proleće


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Erwinia amylovora, prouzrokovač bakterijske plamenjače jabučastih voćnih vrsta u povoljnim uslovima može da nanese 100%-nu štetu, pogotovo u zasadima dunje. Jedna od najvažnijih mera u borbi protiv ovog upornog patogena je obavezno uklanjan... Više [+]