Pretraživanje tekstova
Može da se priprema od raznih sastojaka, a traje nekoliko dana. Pročitajte, a onda nam otkrijte i svoj recept.
Pihtije su jelo koje volite ili ne volite. Idealno je za zimske dane. Kada ih jednom pripremite obezbedili ste ukusan obrok za duže vreme.
Može da se pravi od svinjskih nogica i ušiju, juneće ili goveđe glave, nogu, piletine, raznih vrsta ribe. U današnje vreme je popularna sa mesom živine, kunića, divljih životinja, ali i povrćem, gljivama, kukuruzom ili voćem.
Koriste se delovi koji imaju kosti, tetive i hrskavice, a izbegava masno meso. Stave se u hladnu vodu i kuvaju dok se ne počne stvarati pena koja se odstrani. Kada pena prestane da se pojavljuje dodaju se začini i povrće kao što su lovor, koren peršuna, paškanata i/ili šargarepe, zrna bibera, čenovi belog luka, manje glavice crvenog luka, soli, kriškice limuna. Izbor začina i povrća zavisi od vašeg ukusa. Kuvanje se odvija na laganoj vatri, a dužina trajanja zavisi od izboru sastojaka.
Delovi životinja treba da su tako skuvani da se kosti same odvajaju, a tečnost da ispari na pola. Kada je kuvanje završeno skine se šerpa sa šporeta i pusti da se sadržaj prohladi. Na površini se izdvaja masnoća koju uklanjamo.
Nakon toga se tečnost procedi, a povrće iseče u dekorativne oblike. Možemo dekorisati sa isečenim tvrdo kuvanim jajima. Od životinjskih sastojaka se odvoje kosti, a zatim ih isečemo. Sve se poreda u posudu, prelije tečnošću i ostavi da se hladi.
Možete raspodeliti u manje tanjire i kalupe, dovoljne za jedan obrok, onda na tanjiru ukrasiti listom peršuna, crvenom mlevenom paprikom i slično. Čuvajte u frižideru, ali potrošite u narednih nekoliko dana.
U narodu postoji izreka: "Koliko kuća, toliko i recepata za dobre pihtije."
Kako zovete ovo zimsko jelo? Koji je vaš recept?
Pišite nam u komentarima ispod teksta.
Tagovi
Pihtija Kako kuvati Recept za pihtije Svinjske nogice Goveđa glava
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
#RuralFoto #Selo U srcu proljeća, dok miris cvjetova mami pčele, ova stara kuća stoji kao nijemi svjedok nekih prošlih vremena. Njeni zidovi, isprepleteni ciglom i drvetom, pričaju priče o radu, ljubavi i zajedništvu. Okružena voćnjacima u... Više [+]
#RuralFoto #Selo
U srcu proljeća, dok miris cvjetova mami pčele, ova stara kuća stoji kao nijemi svjedok nekih prošlih vremena. Njeni zidovi, isprepleteni ciglom i drvetom, pričaju priče o radu, ljubavi i zajedništvu. Okružena voćnjacima u punom cvatu, ona podsjeća da prava ljepota sela nije u savršenstvu, već u harmoniji prirode i tradicije. U ovom prizoru, prošlost i sadašnjost dišu istim dahom.
Danijela Plavšić
pre 4 nedelje
Ove godine žiri će imati veoma težak zadatak, mnogo dobrih fotografija, koje su mnogo više od same slike, jedna od njih je i ova. Moj favorit je ova Više [+] :) mnogo toga otkriva osim toga što je dobrog kvaliteta ugao fotografisanja, svijetlost, kontrast boja itd.