Opor ukus aronija i kiselkasta jabuka savršeno se slažu. Recept je vrlo jednostavan.
Aronija je vrlo zahvalna za uzgoj, a njen plod je vrlo zdrav. Bogata je vitaminima, posebno C i K te manganom. Osim toga, sadrži značajne količine gvožđa, vitamina A i E te je vredan izvor antioksidansa.
Deluje antivirusno, antibakterijski i antiinflamatorno, jača imunitet, smanjuje rizik od raka, blagotvorno deluje na rad želuca, stimuliše rad štitne žlezde, snižava visoki pritisak i holesterol. Takođe poboljšava rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mehura.
Da, razumeli ste, treba je konzumirati što češće i u svim oblicima.
Već je godinama prisutna u našim dvorištima i baštama. Iako je najzdravije konzumirati je svežu, njen je plod opor pa se najčešće prerađuje.
Jedan od isprobanih recepata je onaj za džem od aronije s jabukama koje im daju potrebnu svežinu. Zato je najbolje koristiti jabuke kiselkastog ukusa kakva je na primer ajdared sorta.
Bazni recept se odnosi na pola kilograma aronije i tri kilograma jabuka. Ali, količinu možete da prilagodite prema želji i raspoloživom voću.
Potrebno je:
- 1/2 kg aronije
- 3 kg jabuka
- 1/2 litre vode
- 1 kg šećera.
Jabuke oljuštite i naseckajte na što sitnije kockice, aroniju operite. U lonac stavite vodu, šećer i voće i kuvajte dok ne omekša, dakle oko 20 minuta. Tada pomerite s vatre te usitnite štapnim mikserom. Ali, ako više volite džem s komadićima voća, ne morate blendati. Vratite na vatru i kuvajte još oko 40 minuta stalno mešajući da ne zagori.
Kada varjača na dnu lonca ostavlja trag, znak je da je dovoljno gusto. Željenu gustinu možete da proverite i tako da dve kašičice džema stavite na tanjirić kojeg ste prethodno ohladili u zamrzivaču. Ako niste zadovoljni konzistencijom, kuvajte još neko vreme. A ako jeste, sipajte vreo džem u takođe vrele, u rerni sterilizovane teglice.
Nepoklopljene ih vratite u vruću, ali ugašenu rernu te držite otklopljene oko pola sata. Posle toga teglice zatvorite čistim poklopcima koji nemaju nikakvo oštećenje, ogrebotinu i slično., umotajte u ćebe i ostavite da se ohlade.
Umesto jabuka, možete da koristite i drugo voće poput šljiva, krušaka i sl.
Ako je reč o slatkim sortama, tada dodajte sok limuna kako biste džemu dali određenu svežinu.
Od nje se najčešće pravi sok, a ako nemate dovoljne količine, napravite liker. Takođe možete da je zamrznete ili napravite kompot i da je koristite tokom zime za kolače, prelive i sl. Možete da je osušite za čaj ili dodatak ovsenoj kaši ili smutiju.
Kako vi koristite aroniju? Što radite s viškom?
Napišite nam savet ili recept u komentaru ispod teksta.
A ako imate fotografije, objavite ih uz opis na našem KLUB-u.
Tagovi
Autorka