Pravljenje marmelade je relativno jednostavan proces koji uključuje samo nekoliko sastojaka
Marmelada od kajsija jedna je od omiljenih slatkih zimnica koja se koristi u pripremi kolača, palačinki ili jednostavno namazana na hled. Ove godine kajsije su uglavnom dobro rodile, pa bi bila šteta da ih ne iskoristimo u ovu svrhu.
Izrada marmelade je relativno jednostavan proces koji uključuje samo nekoliko sastojaka.
Uz kajsije, potreban vam je šećer, limun i u slučaju da je voće vodenastije - želatin.
Sastojci:
1 kg zrelih kajsija
800 gr šećera
1 limun
želatin (po potrebi)
Voće operite, prepolovite i uklonite košticu. Ako želite glatku i svetliju smesu, ogulite ih (postupak opisan dole u tekstu, op.a.). Nasecite ih na manje komade ili ih izmiksajte u blenderu, zavisno od toga da li želite komadiće voća u marmeladi ili glatku teksturu.
Stavite kajsije u veliki lonac i sipajte šećer. Mešajte dok se šećer ne istopi. Ako koristite želatin, dodajte ga prema uputstvu na pakovanju.
Dodajte limunov sok jer on ne samo da daje osvežavajući ukus već i pomaže u očuvanju ove zimnice.
Kuvajte smesu na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući. Kada počne da vri, smanjite vatru i nastavite da kuvate dok marmelada ne postigne željenu gustinu, obično 30-45 minuta. Možete testirati gustinu tako što ćete malo smese staviti na hladni tanjirić – ako se zgusne i ne razliva se, gotova je.
U međuvremenu sterilišite tegle i poklopce. Najsigurnije je da ih stavite u rernu na 100°C na 10-15 minuta, a poklopce isperite alkoholom. Vruću marmeladu pažljivo ulijte u sterilisane i još vruće tegle, ostavljajući malo prostora na vrhu. Odmah čvrsto zatvorite poklopcem. Umotajte tegle u ćebe i ostavite da se potpuno ohlade.
Čuvajte na hladnom i tamnom mestu, a nakon otvaranja držite u frižideru.
Da biste postigli svetliju boju marmelade, kajsijama ogulite kožicu pre kuvanja tako da ih uronite u kipuću vodu na 30 sekundi do minuta, a zatim ih odmah prebacite u hladnu vodu. To će olakšati guljenje.
Koristite zrele, ali ne prezrele voćke jer one imaju tamnije meso koje može uticati na boju.
Limunov sok ne samo da poboljšava ukus i pomaže u očuvanju marmelade, već i sprečava oksidaciju koja može uzrokovati tamnjenje boje.
Kuvajte marmeladu kraće vreme na srednje jakoj vatri. Duže kuvanje može uzrokovati tamnjenje boje jer voće karameliše. Ako želite gušću konzistenciju, dodajte više šećera ili želatin.
Svakako sterilišite tegke u rerni jer ćete tako ukloniti mikroorganizme koji bi mogli uzrokovati promenu boje tokom čuvanja.
Od ovog recepta ćete dobiti oko 1,2 do 1,5 litara marmelade, zavisno od toga koliko dugo kuvate smesu i koliko će tečnosti ispariti.
Bolje je marmeladu sipati u tegle od 330 ml ili još manje, jer ćete ih brže potrošiti i izbeći kvarenje.
U slučaju da su kajsije zelenije, ostavite ih nekoliko dana da sazreju i omekšaju.
Kako vi pravite marmeladu od kajsija? Podijelite sa nama recept u komentaru ispod teksta.
Tagovi
Autorka
Maja Celing Celić
pre 10 meseci
Sanja, hvala za savjet. Meni isto ne smeta ako je tamnji.
sanjaVA
pre 10 meseci
Recept za džem od kajsija: Kajsije se iseckaju, pa na 1 kg dodam 400 grama šećera, ako su dobro zrele, najviše 500 grama ako su malo zelenije. Mogu se ostaviti tako u šećeru preko noći. Znači, iseckane kajsije u loncu, prekriti sa šećerom. Do jutra se šećer otopi i kajsije baš omekšaju. Džem se skuva relativno brzo. Ne koristim ni limun ni želatin. Ako se malo duže kuvaju onda bude tamnija boja, a takav džem može strajati i dve, tri godine (ako se ne pojede). :-)