Pretraživanje tekstova
Osnovna ideja proizlazi iz činjenice da probavni sistem krava ne razgrađuje u potpunosti biljna vlakna koja konzumiraju. Zbog toga u stajnjaku ostaje znatna količina celuloze, osnovnog sastojka papira
Na prvi pogled može zvučati neobično, pa čak i neprijatno, ali proizvodnja papira iz stajskog đubriva nije samo izvodiva, već je i inovativna i ekološki održiva. Jedna preduzimljiva farmerka u videu detaljno prikazuje kako se od kravljeg stajnjaka, korak po korak, može dobiti koristan papir, piše Divany.
Osnovna ideja proizlazi iz činjenice da probavni sistem krava ne razgrađuje u potpunosti biljna vlakna koja konzumiraju. Zbog toga u stajnjaku ostaje znatna količina celuloze, osnovnog sastojka papira.
Metoda je ne samo prijateljska prema životnoj sredini, već i finansijski isplativa, posebno u regionima s velikom populacijom goveda. Sličan koncept već se koristi na Šri Lanki, gde se papir proizvodi čak i iz izmeta slonova.
Kako izgleda celokupan proces? Prvi korak je sakupljanje sveže balege, zatim se natopi vodom kako bi se olabavila vlakna. Sledeći korak je dodavanje tečnog sapuna koji pomaže u razgradnji nečistoća, te hidrogen peroksida koji stvara penu i deluje kao prirodni izbeljivač.
Smesa se po želji može obojiti pigmentima u prahu. Nakon toga se stavlja u platnenu vreću i bukvalno gazi kako bi se uklonio višak vode.
Dobijena masa se oblikuje u kuglice i stavlja u okvire uronjene u vodu, gde se dobija oblik papira, koji se zatim postavlja na suvi materijal, voda se istiskuje sunđerom, i sve zajedno ide na sušenje na suncu.
Na kraju, rezultat je tanak, ali čvrst papir izrađen od isključivo prirodnih sastojaka i bez štetnih hemikalija.
Ova tehnika, iako naizgled bizarna, sjajan je primer kako otpad može da postane vredan resurs.
Tagovi
Ekološka proizvodnja Papir Kravlji stajnjak Celuloza Biljna vlakna
Autor
Više [+]
Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim štampanim medijima, a poslednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!