Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje praziluka
  • 21.11.2025. 07:30

Kako sačuvati praziluk od izmrzavanja? Pesak će pomoći, a evo i zašto

Pravilno skladištenje ove povrtarske kulture od izuzetnog je značaja za očuvanje svežine i dobrog zdravstvenog stanja biljaka.

Kako sačuvati praziluk od izmrzavanja? Pesak će pomoći, a evo i zašto
Foto: Jovana Cvetković
23
0
0

Praziluk je jedna od važnih povrtarskih kultura kod nas i najčešće se upotrebljava u svežem stanju ili se dodaje jelima kao začin. Njegova upotreba u ljudskoj ishrani je znatno veća tokom zimskih meseci kada nema toliko drugog, svežeg povrća.

Zato je pravilno skladištenje ove povrtarske kulture od izuzetnog značaja za očuvanje svežine i dobrog zdravstvenog stanja biljaka. Zanimljivo je da skoro svako domaćinstvo u knjaževačkom selu Jakovac na isti način skladišti praziluk.

Nekada su se pravile leje i biljke trapile u zemlju, a iznad se pravila improvizovana nadstrešnica od kukuruzovine i najlona. Sada, domaćice uglavnom koriste veće kofe ili džakove, napune ih peskom i onda, kako ovde kažu, urove praziluk.

Pesak kao izolator

Praziluk se u Jakovcu vadi krajem oktobra ili početkom novembra, negde čak ostaje u polju, a po potrebi se čupa i koristi. Međutim, takvim biljkama svakako preti opasnost od izmrzavanja. Zato je bolje utrapiti ga u pesak i čuvati na suvom mestu, uz povremeno zalivanje kako ne bi došlo do isušivanja i propadanja.

Praziluk u pesku
Domaćice uglavnom koriste veće kofe ili džakove, napune ih peskom i onda, urove praziluk

Ovakav način skladištenja praziluka je važan kako bi se biljke sačuvale od mraza i zadržale svežinu. Pesak pruža biljkama izolaciju, sprečava truljenje i isušivanje, pa se na taj način praziluk duže čuva i kasnije upotrebljava. Pre nego što se stavi u pesak, neophodno je očistiti ga od viška zemlje i iseći vrhove lišća.

Stari trik koji i danas važi: Kako očuvati šargarepu svežom cele zime?

Kofe ili džakovi sa peskom ostaju na otvorenom, pod nadstrešnicom, i tokom zimskih meseci, osim ako se temperature spuštaju do 10 ili 15 stepeni ispod nule. Tada se biljke unose u podrum, kako ne bi došlo do izmrzavanja. Na isti ovaj način mogu se skladištiti i neke druge povrtarske kulture poput celera, cvekle i šargarepe.

Setva u maju

Kada je u pitanju setva, ova dvogodišnja, povrtarska kultura se, u ovom kraju seje u rano proleće, međutim, zbog teškog nicanja, većina kupuje rasad koji se rasađuje tokom maja meseca.

Nega praziluka podrazumeva redovno zalivanje kao i uklanjanje suvog lišća kako bi se podstakao rast i razvoj. Zbog izuzetno sušnih uslova i nemogućnosti redovnog dopremanja vode, na nekim parcelama su stabla jako tanka.


Tagovi

Pesak Skladištenje praziluka Pesak kao izolator Pravilno skladištenje Sprečava truljenje


Autorka

Jovana Cvetković

Više [+]

Dupli master inženjer poljoprivrede iz oblasti ratarstva i fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.