Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalna poslastica
  • 24.12.2023. 18:00

Kako se pravi čurčkela - gruzijska poslastica od grožđa i oraha?

Za pripremanje su neophodni koncentrisani sveži sok od grožđa, orasi i brašno.

Kako se pravi čurčkela - gruzijska poslastica od grožđa i oraha?
Foto: Depositphotos/olgamanukyan
  • 422
  • 58
  • 0

Nakon berbe grožđa u Gruziji sledi pripreme tradicionalnog slatkiša u obliku kobasice, a kojeg nazivaju čurčkela (churchkhela). U ovoj zemlji je uobičajeno da u prodavnicama i na pijacama vidite štapiće ove neobične poslastice.

Samo tri sastojka

Za pripremanje su neophodni koncentrisani sveži sok od grožđa, kanap na koju se okače orasi i brašno. Pored oraha mogu da se koriste lešnici, sušeno voće poput kajsije, šljive, urme, ananasa ili jabuke kao i semenke bundeve.

Slatki štapići čurčkele doprinose zaslađivanju teške i često začinjene hrane, a predstavlja energetsku grickalicu koju koriste lovci ili putnici tokom putovanja jer je zasitna. Tradicionalno se kupuje za zimske praznike.

Zasitna, energetska grickalica (Depositphotos/olgamanukyan)

Zahtevno pripremanje

Prvi korak je da orašaste plodove lagano i kratkotrajno proprže u tiganju ili preliju vrelom vodom, a zatim ih okače na kanap koji je dužine do 76 cm. Polovine oraha se stavljaju sa ravnom stranom okrenutom prema gore. Obično za jedan slatkiš treba 25 polovina oraha. Nakon nizanja kanapa se zaveže sa donje i gornje strane. Nanizane plodove ostave da se osuše na suncu.

U jednu posudu se stavlja brašno, neki dodaju i manju količinu šećera, a nakon toga i koncetrisani grožđani sok. Sve se dobro izmeša i dodaje u lonac u kome je već litra soka. Zagreva se na visokoj temperaturi, a sve vreme se mora mešati kako bi sprečili da se prerano stegne.

Nanizani plodovi se dodaju u gotovu masu i dobro se potope da od njih bude obložen. Dobro ukuvana masa ne sme da kaplje. Štapići čurčkele se ostavljaju tri do četiri dana da se suše na suncu kako ne bi bili lepljivi na dodir. Zatim se postupak umakanja u slatku masu i sušenja ponavlja još jednom do dva puta. 

Čuvaju se u drvenim kutijama ili ostave da "sazore" dva do tri meseca. Na površini se može pojaviti tanak sloj šećera u prahu.


Tagovi

Tradicionalni slatkiš Gruzijska poslastica Slatkiš od oraha Grožđe i orasi Energetska slastica Čurčkela


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.