Kako bi rezultat bio što uspešniji, preporučuje se korišćenje kvalitetnog zrna koje je zdravo i bez znakova oštećenja.
Ukoliko želimo da nam božićna pšenica bude bujna i gusta, ovih dana je pravo vreme da je posejemo. Kod katolika, praznik svete Lucije koji se obeležava danas, 13. decembra, vezuje se za sejanje božićne pšenice. Prema narodnim običajima, kod pravoslavaca se ona najčešće seje 19. decembra, na Svetog Nikolu.
Najlepša i najčistija zrna nakvasila bi se vodom, da proklijaju na toplom mestu, tako da za Božić izniknu zelene stabljike među kojima će biti postavljeno kandilo. Po ovako pripremljenoj pšenici, seljaci su pogađali da li će sledeća godina biti rodna, kišovita ili sušna, a, ako bi stabljike iznikle u obliku prstena, to je predskazivalo veridbu u kući.
Pre svega, kako bi rezultat bio što uspešniji, preporučuje se korišćenje kvalitetnog zrna koje je zdravo i bez znakova oštećenja. Takvo zrno imaće veći procenat klijavosti, što je ključno za ravnomernu i brzu vegetaciju.
Za sejanje je najbolje odabrati plitku posudu ili tanjirić, a kao podloga se tradicionalno koristi zemlja, dok neki biraju vatu ili gazu. Zemlja je ipak najprirodnija opcija jer daje stabilnost i dugotrajniju vlagu. Ukoliko želite da stavite sveću u sredinu posudice, možete je staviti odmah, pa oko nje zemlju. U nekim porodicama stavljaju malu čašu (za rakiju) sa zrnima žitarica u sredinu i u nju sveću - izbor je na vama.
Nakon što pšenicu ravnomerno rasporedite po površini, potrebno ju je lagano prekriti zemljom i zaliti malom količinom vode. Previše vode može dovesti do truljenja semena, zato je umerena vlažnost ključna. Idealno je održavati zemlju stalno blago vlažnom, ali nikako mokrom. Za to vam može pomoći ručna prskalica s kojom ćete najlakše dozirati količinu vode.
Mnogi pak biraju setvu bez podloge, gde su potrebni samo seme i voda. Noć ranije natopite seme u vodi, a iduće jutro ga procedite i stavite u posudu. Dalje takođe održavajte umerenu vlažnost i gledajte kako vaša pšenica buja.
Božićna zvezda nije za svakoga, a evo kako da što duže cveta
Jedan od korisnih trikova je ostaviti posejanu pšenicu na toplom i svetlom mestu, ali ne direktno na suncu. Toplota podstiče brže klijanje, dok blaga svetlost omogućava biljci da razvije zdravu i prirodno zelenu boju. Ako primetite da se pšenica izdužuje i postaje bleda, znači da joj nedostaje svetla. U tom slučaju je dovoljno premestiti je bliže izvoru dnevnog svetla. Ako primetite da raste u jednu stranu odnosno "ukrivo", okrećite je redovno prema izvoru svetlosti kako bi ravnomerno rasla.
Kada pšenica dostigne nekoliko centimetara visine, možete je pažljivo podrezati kako bi dobila uredan, gust izgled. To joj ne škodi, već podstiče gušći rast. Možete je povezati ukrasnom trakom.
Na drugi dan Božića, iznosi se napolje i stavlja na rodne voćke. Prema verovanju, simbolizuje oživljavanje prirode i ukazuje na to kakvi će usevi biti.
Kada vi sejete božićnu pšenicu? Imate li neke trikove za njen uspešan rast? Podelite s nama u komentarima!
Naslovna fotografija: AK grafika/Karolina Rastija/Shutterstock/izzzy71
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka