Pretraživanje tekstova
Nasuvo sa krompirom nekad je bilo sasvim obično jelo, a danas je skoro pa delikates.
Nekad davno, ali baš davno, domaćice nisu lupale glavu šta će da kuvaju. U krajevima Vojvodine poznato jelo - nasuvo, bivalo je na "meniju" bar jednom nedeljno. To nasuvo je moglo biti sa sirom, makom, grizom, a vrlo često i sa krompirom, piše zrenjaninski.com.
Nasuvo sa krompirom nekad je bilo sasvim obično jelo, a danas je skoro pa delikates. Može da se pravi i sa kupovnom testeninom, ali je ipak najbolje ako se testo umesi u domaćoj režiji. Nije komplikovano, samo treba malo više vremena.
Za testo su potrebni brašno, so i voda. U prosejano i posoljeno brašno polako dodavati vodu. Prvo mešati varjačom, a onda ga domesiti rukom, po mogućstvu da bude tvrdo. Obavezno ga ostaviti da se dobro "odmori" jer će se kasnije lakše razvući.
Krompir se iseče na kockice jednake veličine i kuva u slanoj vodi.
Jedna glavica crnog luka dobro se uprži na masti. Tajna dobrog nasuva sa krompirom je da se dobro zamasti. Dakle, nemojte štedeti na masti, savetuje ovaj portal. Može se luk upržiti i na ulju ali je ipak lepše ako se to radi na svinjskoj masti. Kad je luk staklast, dodati mu alevu papriku.
Kad se testo odmorilo, razvući ga oklagijom ali ne da bude jako tanko. Iseći testo na trake pa ga kidati ili seći kao flekice i spuštati u posoljenu vodu koja ključa. Kad valjuške isplivaju, kuvati ih još nekoliko minuta pa ocediti.
Ocediti i krompir, pa sve sjedniti - krompir, valjuške i uprženi luk. Dosoliti ako treba i staviti na sto.
Nasuvo se jede vruće, po mogućstvu da se još puši a jezik ispeče, ističe se.
Izvori
Tagovi
Nasuvo sa krompirom Staro jelo Vojvođansko jelo Recept
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Selo Vodice kraj Prokuplja