Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća "vegeta"
  • 05.10.2024. 07:30

Sušenje je najvažniji korak u izradi domaće "vegete"

Komadići povrća moraju biti hrskavi i lomljivi. Ako su mekani ili elastični, treba ih nastaviti sušiti. So služi kao konzervans, ali u kojem procentu se koristi?

Sušenje je najvažniji korak u izradi domaće "vegete"
Foto: Shutterstock/PawelKacperek
  • 426
  • 30
  • 0

Za izradu domaće "vegete" od korenastog povrća ključan je postupak sušenja, kako bi smesa bila suva i mogla se duže čuvati bez kvarenja. 

Koristi se korenasto povrće poput šargarepe, peršuna, celera, paštrnjaka, ali i praziluka i luka. Može se dodati beli luk, paprika, kurkuma i začinsko bilje poput lovora ili timijana. Za puniji okus možete koristitii i sušene gljive kao što su vrganji. 

Birajte sveže, kvalitetno povrće iz sopstvene bašt ili lokalne pijace.

Sušenje mora biti temeljno 

Ogulite ga i naseckajte na sitne komade ili narendajte. Možete ga na grubo usitniti u blenderu, ali pazite da ne postane kaša. 

Sušenje je najvažniji korak, a možete ga obaviti u dehidratoru, rerni ili na suncu. 

U rerni se obavlja na niskoj temperaturi, oko 50–60 °C s lagano odškrinutim vratima kako bi vlaga mogla izlaziti, a traje šest do 12 sati, zavisno od vrste povrća. 

  • šargaraepa 6–10 sati
  • celer 6–10 sati.
  • peršun 3–5 sati.
  • paštrnjak 8–12 sati.
  • luk 6–10 sati.
  • beli luk 6–8 sati.

Povremeno ga proveravajte da se ne bi presušilo. Na kraju komadići povrća moraju biti hrskavi i lomljivi. Ako su mekani ili elastični, treba nastaviti sušenje.

Koliko soli? 

Nakon toga ga dodato usitnite na male komade ili sameljite u prah. 

Na kraju se sve pomeša s morskom solju, a najčešći razmer je 3:1, dakle tri dela povrća, jedan deo soli. Naime, so služi kao konzervans, a ako stavite manje, najbolje je smesu staviti u frižider.


Tagovi

Domaća vegeta Sušenje povrća Recept Prirodni konzervans Miks za supu Razmer povrća i soli


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.