Pretraživanje tekstova
Osim što ćete znati tačno šta jedete, domaći krastavci čuvaju tradiciju i unose poseban ukus u svako jelo. Njihova priprema je jednostavna, a rezultat – zimnica koja podseća na kuhinju naših baka.
Kiseli krastavci, poznatiji kao kornišoni, nezaobilazan su deo zimnice u skoro svakom domaćinstvu. Njihov hrskavi i osvežavajući ukus savršeno se slaže uz meso, sireve, sendviče i mnoga tradicionalna jela.
Osim što su ukusni, domaći kiseli krastavci su i puno zdraviji, jer nemaju konzervansa ni dodatnih veštačkih sastojaka.
Donosimo vam proveren recept i trik zahvaljujući kojem će krastavci ostati hrskavi sve do proleća.
Potrebni sastojci:
Postupak pripreme:
Sveže kornišone dobro oprati i potopiti u hladnu vodu barem dva sata, ovo je prvi trik za hrskavost!
Staklene tegle i poklopce oprati i sterilisati u rerni ili kipućoj vodi kako bi se sprečilo kvarenje. Na dno svake tegle staviti nekoliko češnjeva belog luka, grančicu mirođije, nekoliko zrna bibera i komadić lovora. Potom ređati krastavce uspravno, što gušće moguće.
U loncu prokuvati vodu, sirće, so i šećer. Smesu mešati dok se sve ne rastopi.
A sada jedan trik uz koji će krastavci ostati hrskavi: u svaku teglu ubacite po jedan list vinove loze ili hrasta. Oni sadrže tanine koji čuvaju strukturu krastavca i garantuju da neće omekšati.
Vrućim prelivom prelijte krastavce u teglama do vrha, a potom dobro zatvorite poklopce. Tegle umotajte u krpe ili ćebe i ostavite da se postepeno hlade. Najbolji ukus razviju nakon tri do četiri nedelje.
Da li Vi imate neki svoj trik? Podelite ga sa našim čitaocima u komentarima ispod teksta!
Tagovi
Kiseli krastavci Kornišoni Trik Recept
Autor
Više [+]
Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!