Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kornišoni
  • 12.10.2025. 12:00

Trik s kojim će vaši kiseli krastavci biti hrskavi cele zime!

Osim što ćete znati tačno šta jedete, domaći krastavci čuvaju tradiciju i unose poseban ukus u svako jelo. Njihova priprema je jednostavna, a rezultat – zimnica koja podseća na kuhinju naših baka.

Trik s kojim će vaši kiseli krastavci biti hrskavi cele zime!
Foto: Depositphotos/Zhyk1988
50
0
0

Kiseli krastavci, poznatiji kao kornišoni, nezaobilazan su deo zimnice u skoro svakom domaćinstvu. Njihov hrskavi i osvežavajući ukus savršeno se slaže uz meso, sireve, sendviče i mnoga tradicionalna jela.

Osim što su ukusni, domaći kiseli krastavci su i puno zdraviji, jer nemaju konzervansa ni dodatnih veštačkih sastojaka.
Donosimo vam proveren recept i trik zahvaljujući kojem će krastavci ostati hrskavi sve do proleća.

Potrebni sastojci:

  • 3 kg malih, čvrstih krastavaca (kornišona)
  • 2 l vode
  • 1 l alkoholnog sirćeta
  • 3 kašike soli
  • 4 kašike šećera
  • 1 glavica belog luka (isečena na češnjeve)
  • 1 veza mirođije (ili cvet mirođije ako ga imate)
  • Zrna bibera (po ukusu)
  • Lovorov list (po ukusu)
Potopite ih u vodu barem dva sata
Potopite ih u vodu barem dva sata (Foto: Shutterstock/Alex Veresovich)

Postupak pripreme:

Sveže kornišone dobro oprati i potopiti u hladnu vodu barem dva sata, ovo je prvi trik za hrskavost!

Evo jednostavnog recepta kako kiseliti kupus u glavicama

Staklene tegle i poklopce oprati i sterilisati u rerni ili kipućoj vodi kako bi se sprečilo kvarenje. Na dno svake tegle staviti nekoliko češnjeva belog luka, grančicu mirođije, nekoliko zrna bibera i komadić lovora. Potom ređati krastavce uspravno, što gušće moguće.

U loncu prokuvati vodu, sirće, so i šećer. Smesu mešati dok se sve ne rastopi.

A sada jedan trik uz koji će krastavci ostati hrskavi: u svaku teglu ubacite po jedan list vinove loze ili hrasta. Oni sadrže tanine koji čuvaju strukturu krastavca i garantuju da neće omekšati.

Vrućim prelivom prelijte krastavce u teglama do vrha, a potom dobro zatvorite poklopce. Tegle umotajte u krpe ili ćebe i ostavite da se postepeno hlade. Najbolji ukus razviju nakon tri do četiri nedelje.

Da li Vi imate neki svoj trik? Podelite ga sa našim čitaocima u komentarima ispod teksta!


Tagovi

Kiseli krastavci Kornišoni Trik Recept


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.