Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jestivo bilje
  • 11.07.2024. 07:30

Tušt podnosi sušu i visoke temperature - zašto ga jesti i kako pripremiti?

Reč je o samonikloj, jednogodišnjoj biljci koja je izrazito otporna na sušu i visoke temperature

Tušt podnosi sušu i visoke temperature - zašto ga jesti i kako pripremiti?
Foto: Maja Celing Celić
  • 490
  • 43
  • 0

Po ovim vrućinama retko koja salata uspeva. Njeni tanki i meki listovi brzo stradaju od visokih temperatura, pa čak i kod letnjih sorti. 

Zato se priroda pobrinula da imamo zdravog i zelenog bilja i tokom leta. Istina, vreme je obilja paradajza, paprike, krastavaca i drugog svežeg povrća, ali oni koji najviše vole zeleno, sada mogu uživati u tuštu (Portulaca oleracea).

Reč je o samonikloj, jednogodišnjoj biljci koja je izrazito otporna na sušu i visoke temperature. Može da raste na skoro svakom zemljištu, uključujući peskovita i siromašna. Zahteva minimalno održavanje, a jednom kada se ukoreni, poput ovog mog s naslovne slike, samostatlno će se širiti i rasti. 

Stoga treba biti oprezan i paziti da ne preuzme baštu. Najbolja kontrola je berba i konzumacija. 

Nutritivno bogat i zdrav 

Iako se često smatra korovom, tušt je vrlo zdrav, a njegova konzumacija može blagotvorno delovati na ljudski organizam. 

Bogat je omega-3 masnim kiselinama, vitaminima A, C i E i mineralima kao što su magnezijum, kalcijum i kalijum. Takođe, sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu.

Zahvaljujući visokim nivoima omega-3 masnih kiselina, može pomoći u smanjenju upala u telu.

Kako ga pripremiti? 

U našoj ga kući najčešće dodajemo svežeg u salate ili guste supe. Naime, mladi listovi i stabljike, mogu se napraviti samostalno kao salata, uz dodatak soli, ulja i sirćeta ili dodati drugom svežem povrću. Imaju blago kiselkast i osvežavajući ukus. 

Također, mogu se kuvati, dinstati, dodati supama, varivima, pa čak i pržiti u dubokom ulju. Zbog svoje "mesnatosti", njegova tekstura ostaje hrskava i nakon termičke obrade. 

U nekim kulturama tušt čak i kisele

Na šta treba paziti?

Tušt sadrži oksalate, poput spanaća, blitve, cvekle, repe, jedinjenja koja mogu doprineti stvaranju bubrežnog kamenca kod osoba koje su sklone toj pojavi. 

Zato bi osobe koje imaju probleme s bubrezima trebale da ga konzumiraju umereno. 


Povezana biljna vrsta

Tušt

Tušt

Engleski naziv: Common Purslane | Latinski naziv: Portulaca oleracea L. spp. sativa (Haw.)

Tušt je jednogodišnja, visine 15 - 30 cm. Stabljika je sočna, razgranata, polegla ili se uzdiže. Svetlozelene ili crvenkaste je boje. Listovi su sočni, obrnuto jajoliki, sjajni i... Više [+]

Tagovi

Kako pripremiti Otporan na sušu Oksalati Problemi s bubrezima Jestivo bilje Tušt Jela od tušta


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.