Reč je o samonikloj, jednogodišnjoj biljci koja je izrazito otporna na sušu i visoke temperature
Po ovim vrućinama retko koja salata uspeva. Njeni tanki i meki listovi brzo stradaju od visokih temperatura, pa čak i kod letnjih sorti.
Zato se priroda pobrinula da imamo zdravog i zelenog bilja i tokom leta. Istina, vreme je obilja paradajza, paprike, krastavaca i drugog svežeg povrća, ali oni koji najviše vole zeleno, sada mogu uživati u tuštu (Portulaca oleracea).
Reč je o samonikloj, jednogodišnjoj biljci koja je izrazito otporna na sušu i visoke temperature. Može da raste na skoro svakom zemljištu, uključujući peskovita i siromašna. Zahteva minimalno održavanje, a jednom kada se ukoreni, poput ovog mog s naslovne slike, samostatlno će se širiti i rasti.
Stoga treba biti oprezan i paziti da ne preuzme baštu. Najbolja kontrola je berba i konzumacija.
Iako se često smatra korovom, tušt je vrlo zdrav, a njegova konzumacija može blagotvorno delovati na ljudski organizam.
Bogat je omega-3 masnim kiselinama, vitaminima A, C i E i mineralima kao što su magnezijum, kalcijum i kalijum. Takođe, sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu.
Zahvaljujući visokim nivoima omega-3 masnih kiselina, može pomoći u smanjenju upala u telu.
U našoj ga kući najčešće dodajemo svežeg u salate ili guste supe. Naime, mladi listovi i stabljike, mogu se napraviti samostalno kao salata, uz dodatak soli, ulja i sirćeta ili dodati drugom svežem povrću. Imaju blago kiselkast i osvežavajući ukus.
Također, mogu se kuvati, dinstati, dodati supama, varivima, pa čak i pržiti u dubokom ulju. Zbog svoje "mesnatosti", njegova tekstura ostaje hrskava i nakon termičke obrade.
U nekim kulturama tušt čak i kisele.
Tušt sadrži oksalate, poput spanaća, blitve, cvekle, repe, jedinjenja koja mogu doprineti stvaranju bubrežnog kamenca kod osoba koje su sklone toj pojavi.
Zato bi osobe koje imaju probleme s bubrezima trebale da ga konzumiraju umereno.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka