Pretraživanje tekstova
Internetom se širi video kineske metode gajenja lubenice. Naime, oni na njih postavljaju pljosnato veće kamenje, a razloga je nekoliko
Razni baštovanski trikovi mogu se pronaći na društvenim mrežama, a jedan od njih je i pažljivo postavljanje kamena na lubenicu, što je navodno vrlo česta praksa u Kini. Znate li zašto to rade?
Na prvi pogled to se može činiti kao jednostavna mera za sprečavanje kotrljanja voća. Međutim, razlog je drugi.
Naime, tokom dana kamen apsorbuje toplotu sunca, štiteći lubenicu od prekomerne vrućine. Kako pada noć, kamen postepeno oslobađa tu sačuvanu toplotu, stvarajući toplotni kontrast koji stimuliše proces zrenja, pojačavajući slatkoću voća.
Osim toga, neki izvori navode da kamenje sprečava pucanje kore koje se može dogoditi usled naglih promena dnevnih i noćnih temperatura. Takođr, kamen koji prekriva lubenicu onemogućava pticama kljucanje po plodu, što smanjuje oštećenja.
Jeste li ikada čuli za ovaj trik? Ako ste koristili ovu metodu, pišite nam da li je uspešna!
*Naslovna fotografija: Shutterstock/DadonkinDm, Youtube/printscreen
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Kamen Lubenica Trik Slatkoća Proces zrenja
Autorka
Više [+]
Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!