Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje mesa
  • 15.12.2019. 12:00

Vreme je svinjokolja: Kako dimiti meso u pušnici?

Decembar je idealno vreme za dimljenje i sušenje mesa, a ako su niske temperature uz malo vetra, taj će proces biti uspešniji.

Foto: Karolina Rastija
  • 23.990
  • 640
  • 1

Decembar je idealno vreme za svinjokolj, dimljenje i sušenje mesa, a ako su niske temperature uz malo vetra, taj će proces biti uspešniji. Kobasice i kulen stavljamo da se suši odmah po završetku punjenja creva, a ostalo meso nakon što je petnaestak dana odstajalo u salamuri. Donosimo savete kako pravilno dimiti i sušiti meso kako ne bi došlo do njegovog kvarenja.

Za početak, važno je znati da meso ne treba dugo dimiti, već postepeno, jer bi se naglim dimljenjem na površini mesa mogla stvoriti tvrda korica koja sprečava sušenje i konzerviranje unutrašnjosti mesa.

Vatra se loži jednom ili dva puta dnevno (ujutro i popodne) i to najbolje bukovom piljevinom i vlažnim komadima drva, nikako suvim i sitnim drvima upravo zbog spomenutog postepenog dimljenja. Pušnicu treba preko dana otvoriti kako bi se omogućio protok vazduha da se meso hladi.

d
Piljevina koju se loži u pušnici

Meso se suši u pušnici podalje od izvora topline, na otprilike 2,5 metra visine. Što više - to bolje, kažu iskusni mesari.

Dimljenje kobasica i kulena

Pod kobasicama i kulenima se loži otprilike svaki drugi dan odnosno ukupno 15-ak dana. Uveče se naloži piljevina i raširi se po površini koja tinja do zore.

Kobasice i kulenovi se tada skidaju iz pušnice i stavljaju se najmanje mesec dana na vazduh na sušenje, a nakon toga ih možete staviti u zamrzivač.

Vreme svinjokolja: Kako pravilno marinirati meso za sušenje?

Dimljenje mesa iz marinade

Meso koje je bilo u marinadi dimi se ispočetka svaki dan, a zatim svaki drugi dan. Slanina se dimi oko 15 dana, manji komadi mesa ukupno 10-12 dana, a plećke i šunke 3-4 nedelje. Najniže se vešaju kosti i rebra jer na njima nema puno mesa. Iznad njih je krto meso, a najviše su slanina, plećke i šunke.

Nakon završenog dimljenja, meso i mesne prerađevine stavljaju se na sušenje i zrenje. Prostorija treba biti mračna i provetrena, a temperatura u njoj od 12 do 16°C.

Savet: Meso koje se zaliva mašću ne treba biti toliko dugo na dimu jer se kasnije pere od dimljenja u dve do tri mlake vode.

U komentare nam napišite kako vi dimite i sušite meso i koliko ste ove godine proizveli suhomesnatih proizvoda. Prijatno!


Tagovi

Sušenje mesa Pušnica Dim Svinjokolj Dimljenje mesa


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!