Želela sam da gajim neke drugačije biljke u odnosu na one koje se uobičajno uzgajaju na našem tržištu, kaže poljoprivrednica iz Starčeva.
Danijela Ratkov Žebeljan iz Starčeva kod Pančeva iz rešila je pre nekoliko godina da se upusti u avanturu proizvodnje mikrobilja i klica. Kaže da je pravila početničke greške kao i svi, ali je iz njih učila.
"Želela sam da gajim neke drugačije biljke u odnosu na one koje se uobičajno uzgajaju na našem tržištu, a koje možemo dan dobijemo mnogo vitamina i minerala i svega onoga što je važno kada konzumirate proizvode biljnog porekla", kaže Starčev koja je inače po struci diplomirani hemičar.
Krenula je od klica, što predstavlja proizvodnju na vodi, i to najpre u kućnoj varijanti.
"Pošto gajimo biljke na supstratu koji sami proizvodimo, a unošenje istog u kuhinju nije naišao na oduševljenje ukućana", priseća se i dodaje da čitav ovaj proces uzgoja nije ni malo jednostavan.
Zaključila je da biljkama treba vlažnosti, ali ne smeju da plivaju u vodi.
"Za uzgoj koristimo isključivo sunčevu svetlost. Takve biljke su mnogo intenzivnijeg ukusa. Ne treba mnogo vremena da se posadi, ali treba da se neguje. Nekima je potrebno 10 dana da stignu do visine za pakovanje, a nekima do tri nedelje", objašnjava.
Koje su još bitne cake u uzgoju saznajte u videu ispod:
Foto prilog
Tagovi
Autorka