Pretraživanje tekstova
U četvrtak se očekuje pojava kiše uz kratkotrajan pad temperature
Proteklu sedmicu obeležilo je oblačno i svežije vreme sa čestim padavinama. U narednih se deset dana očekuje promenljivo vreme uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom, prognozira Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).
Ističu kako će pojava kiše i pljuskova sa grmljavinom biti najčešća u četvrtak 29. maja uz kratkotrajan pad temperature, dok će u ostalim danima biti uglavnom suvo i umereno toplo. Temperature vazduha će, uz manja kolebanja, imati vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, a krajem perioda će biti u postepenom porastu.
"Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u delovima severne i južne umereno vlažni uslovi, dok će u delovima zapadne Srbije biti umerena suša", stoji u izveštaju.
Trenutni uslovi u proizvodnji, nestabilno vreme praćeno čestim padavinama i temperaturama optimalnim za razvoj prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke u osetljivoj fazi jabuke, nose rizik od infekcije ovim patogenom. Ovakvi uslovi odgovaraju i razvoju prouzrokovača pepelnice jabuke.
Cena kukuruza u padu, pšenice u blagom porastu. Pasivnost na tržištu soje
"Visoka vlažnost vazduha, toplo vreme i svakodnevne padavine pogodovali su ostvarivanju infekcija prouzrokovačem plamenjače, pepelnice i crne truleži vinove loze", navodi se u agrometeorološkom biltenu RHMZ.
U pogledu insekata štetočina, u toku je polaganje jaja i početak piljenja larvi prve generacije jabukinog smotavca. Takođe na vrhovima mladara, utvrđeno je i prisustvo kolonija zelene vaši jabuke, ali i odraslih jedinki i položenih jaja crvenog voćnog pauka. U toku je i polaganje jaja i piljenje larvi prve generacije pepeljastog grožđanog moljca.
Tagovi
Agroprognoza RHMZ Kiša Padavine
Autorka
Više [+]
Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!