Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Cropaid NPA (Bionur)

Tip: Organska đubriva
Proizvođač: Cropaid International Ltd.

Cropaid NPA - prirodni biljni antifriz.

SASTAV:

Sadrži tri različita tipa Thiobacillus bakterija: T. Thiooxidans, T. Thioparus, T. Ferroxidans. Pored njih sadrži i 60 minerala.

Primena:

CROPAID kod svih kultura u bašti, vinogradu, povrtnjaku i voćnjaku. Može da bude pripremljen kao zaštita od hladnoće i smrzavanja. Naročito značenje ima kao zaštita od ranih i kasnih mrazeva.

ČAROBNA FORMULA:


CROPAID NPA / Natural Plant Antifreeze /
CROPAID Prirodni biljni antifriz otpornost na smrzavanje i hladnoću do - 7 °C.

KAKO DELUJE CROPAID NPA:


Cropaid je proizveden od Thiobacillus subspecies bakterija i minerala koji u specijalnoj formuli čine proizvod koji je PRIRODAN i BEZBEDAN za životnu sredinu.
Primenom Cropaida na plodonosne biljke u jesenjem periodu smanjiće se opadanje lišća, a pupoljcima će biti povećana otpornost na previsoke i preniske temperature. Primenom na početku vegetacije i tokom pupljenja, cvetanja i razvoja plodova, povećava se otpornost biljke na povrede zbog kasnih prolećnih zahlađenja, dok primena na kraju faze razvoja listova povećava otpornost od oštećenja uzrokovanih ranim jesenjim zahlađenjima.
Cropaid se primenjuje pomešan sa vodom (odnos približno 1/200) atomizerom poprskan po lisnoj površini. Svi enzimi i minerali u biljku će ući preko stoma, lenticela i korena. U kratkom periodu enzimi će podstaći biljku da proizvodi sopstveni antifriz proteine = AFP i antifriz aminokiseline = AAA, koristeći minerale koje joj pruža CROPAID. To će pomoći biljci da se zaštiti od hladnoće i smrzotina. Unutar biljke povećaće se fotosinteza i osmotski pritisak. Bakterije će nastaviti delovanje na površini biljke i u zemljištu, te crpeti minerale iz zemljišta i vazduha da bi pružile više hrane za biljku. Ove proteine biljka će upotrebiti i konzumirati, odnosno pretvoriti u potrebna joj jedinjenja kao što su šećeri, vitamini, ulja i proteini. Potrebno je dve nedelje da bi se navedeni procesi završili. Plodovi postaju veći, teži sjajniji i ukusniji, a kvalitet i rod se povećavaju.

CROPAID pruža biljci nekoliko prednosti:

  • Snižava tačku smrzavanja, pa omogućava biljci povećanje otpornosti na povrede od hladnoće.
  • Tokom rasta biljke, aplikacijom pravilne doze, u pravo vreme, biljka će u kratkom vremenskom periodu reagovati stvaranjem AFP (antifriz proteina) i AAA (antifriz aminokiselina) čime će biti povećana njena otpornost na hladnoću i smrzavanje.
  • Formula CROPAIDA je pažljivo stvorena za apsorpciju preko listova i korena biljke. U kratkom vremenskom periodu biljka reaguje povećanjem metaboličkog rasta i sadržaja antifriz aminokiselina, proteina, šećera, ulja, vitamina i minerala. Kao posledica, dolazi do izuzetnog povećanja roda i kvaliteta.
  • CROPAID ne uzrokuje promene u habitusu biljke, a kao što je opisano privremeno će pomoći biljci do 15 dana od primene.
  • VODIČ ZA KORISNIKE: OPŠTE INFORMACIJE

    CROPAID može redukovati tačku smrzavanja biljke za 7 °C.
    Primenjuje se prskanjem atomizirane maglice preko cele biljke dok se pripremljena količina sredstva kojim se prska ne potroši. Da bi se poboljšao kvalitet i prinos, primeniti preparat pri cvetanju i nastaviti prskanje svakih 15 dana. Za sve aplikacije treba razrediti CROPAID vodom, a za najbolje rezultate uvek treba koristiti nehlorisanu vodu. CROPAID će imati različite efekte na različitim biljkama. To zavisi od starosti biljke, genetike, okoline, uslova i temperature zemljišta, kao i od primenjenih đubriva. Svaka biljka ne može da proizvede antifriz proteine i aminokiseline. Međutim, ukoliko ima tu sposobnost CROPAID će je potencirati. Koncentrovani CROPAID ima kiselu pH vrednost 1,9–2,1 i ne sme se mešati s hemikalijama i pesticidima čija je pH vrednost veća od 7 ili sa tečnostima za rastavranje, jer bi moglo da dođe do blokade opreme za pulverizaciju (pretvaranje u prah), pa bi CROPAID izgubio učinak.
    Izaberite mirno vreme za primenu CROPAIDA. Osim ako posle primene ne padne jaka kiša, CROPAID će pružiti zaštitu biljci nakon 6 sati.

    Za najbolju zaštitu treba primeniti CROPAID 2 dana pre hladnog vremena. Jedna aplikacija, bar 6 sati pre smrzavanja, pružiće dobru zaštitu.
    CROPAID neće delovati ako je biljka već pod stresom od hladnoće. Preporučuje se primena u vremenu 10-16 časova, pri temperaturi iznad 12 °C za stakleničke biljke, odnosno iznad 9 °C za spoljašnje biljke. Ako to nije moguće primenite sredstvo u najtoplijem delu dana.

    ISKORISTIVOST PAKOVANJA 1 L CROPAIDA ĆE ZAVISITI OD:

     

    • atomizirajuće sposobnosti prskalice

    • veličine biljke

    • površine biljke

    • razmaka između biljaka


    U staklenicima će CROPAID povećati otpornost biljaka na hladnoću i povrede. Stepen zagrevanja tada može biti smanjen, a u nekim slučajevima grejanje možda neće ni biti potrebno.

    CROPAID daje biljci veću fotosintetičku sposobnost. To povećava osmotski pritisak, kao i ulazak vode i hraniva u koren biljke. Stoga biljka može bolje da odoleva vrućini i hladnim uslovima. Lišće postaje deblje i zdravije. Sve to čini biljku otpornijom i jačom za spoljašnje neželjene povrede.
    Kad se CROPAID aplikuje u zemljište on snižava pH vrednost. Thiobacillus ssp. bakterije ubacuju slobodan azot iz vazduha u zemlju. Količina čistog azota vezanog u zemljištu je oko 60-80 kg na godišnjem nivou.

    CROPAID će dati bolje rezultate na zdravim biljkama a neće izlečiti eventualne povrede na biljci. Primenjuje se na travnjacima, jagodama, krompiru, rezanom cveću, kućnim i baštenskim saksijskim biljkama, jabuci, kruški, trešnji, nektarini, kajsiji, paradajzu, paprici, plavom patlidžanu, salati, šargarepi, paštrnjaku, kupusnjačama, pšenici, ječmu, raži, zobi, pasulju, leblebiji, grašku, kiviju, citrusima i voću kojem ne opada lišće; šljivi, vinovoj lozi, orahu, lešniku...

    CROPAID kod svih kultura u vrtu, vinogradu, povrtnjaku i voćnjaku može biti pripremljen kao zaštita od hladnoće i smrzavanja. Posebno značenje ima kao zaštita od ranih i kasnih mrazeva.