Ovogodišnji dobitnici EU nagrada za ekološku proizvodnju potvrđuju visoke standarde koje su postavili njihovi prethodnici, donoseći inovativne i održive projekte u evropski lanac ekološke vrednosti, istaknuto je.
Četvrtu godinu zaredom dodeljene su nagrade najboljim evropskim ekološkim proizvođačima. Reč je, naravno, o četvrtom izdanju EU Organic Awards u sklopu Dana ekološke proizvodnje (EU Organic Day) koji se obeležava od 2021. godine kao zajednička inicijativa Evropskog parlamenta, Saveta i Komisije.
Kroz šest kategorija, nagrađuje se sedam dobitnika s obzirom da se u sklopu izbora najboljeg poljoprivrednika dodeljuje nagrada u ženskoj i muškoj konkurenciji. Slede kategorije: Najbolji ekološki region, najbolji ekološki grad, najbolje malo i srednje preduzeće za ekološku preradu hrane, najbolji mali dobavljač ekološke hrane i najbolji ekološki restoran/dostavljač hrane.
Tako je ove godine titulu najbolje ekološke poljoprivrednice odnela Albina Jasinskaja, ekološka farma Rozino, Plovdiv, Bugarska.
Na imanju Rozino, Albina vodi prvu bugarsku farmu sa sertifikatom za ekološko i društveno odgovorno upravljanje, uz potpuno zatvoren proizvodni ciklus. Farma proizvodi ekološko mleko, meso i sladoled, a deluje prema principima permakulture i nultog otpada. Uz to podstiče lokalno zapošljavanje i obrazovanje.
Albina se, ističu, profilisala kao nacionalna predvodnica koja pokazuje da transparentna i održiva poljoprivreda može biti uspešno primenjena globalno.
U muškoj konkurenciji ovogodišnji pobednik je Lieven Devrese, Het Polderveld, Knoke-Heist, Belgija.
Najbolji evropski ekološki poljoprivrednik vodi Het Polderveld, ekološku farmu blizu belgijsko-holandske granice. Snabdeva porodice i jednu bolnicu, pokazujući kako poljoprivreda može da hrani ljude i zajednice.
Na farmi se promoviše pošteno plaćen rad i dobre plate, mentalno zdravlje i direktni odnosi s potrošačima. Het Polderveld dokazuje da je poljoprivreda odnos između zemljišta, poljoprivrednika i društva.
U kategoriji 2, kao najbolji ekološki region/bio-distrikt, pobedu je odneo Okrug Võru u Estoniji.
Na jugoistoku Estonije razvija se održiv lanac snabdevanja ekološkom hranom. Do 2024. godine uspeli su da integrišu najmanje 20 odsto ekološke hrane u sve škole i vrtiće.
Sporazum o ekološkoj proizvodnji u Võruu jača lokalnu privredu, podržava ruralno preduzetništvo, stvara nova radna mesta i podiže svest o zdravoj ishrani.
Valpaços iz Portugala je ovogodišnji pobednik u kategoriji 3 za najbolji ekološki grad.
Opština Valpaços na severu Portugala broji više od 14.500 stanovnika i nacionalni je lider u ekološkoj poljoprivredi sa čak 516 sertifikovanih proizvođača. Posebno se ističe integracijom održivosti i edukacijom, uz podršku lokalne politike i saradnje institucija. Eko proizvodi Valpaçosa uključuju nagrađivana vina, maslinovo ulje, bademe, kestene i med.
U kategoriji 4 za najbolje ekološko malo ili srednje preduzeće u preradi hrane proglašena je pekara Joseph Brotmanufaktur GmbH, Burgšlajnic iz Austrije.
Joseph Brot, najveća svetska zanatska pekara, sve proizvode izrađuje ručno. U saradnji s 24 mala gazdinstva uzgaja 14 retkih sorti žitarica, čuvajući bioraznolikost i regionalne ekosisteme. Preduzeće zapošljava 84 radnika, od čega je više od polovine žena, te se u potpunosti zasniva na održivosti i kratkim lancima snabdevanja.
Radis&Bona eG, Regensburg iz Nemačke u kategoriji 5 proglašen je najboljim malim dobavljačem ekološke hrane.
Ova zadruga okuplja lokalne proizvođače i potrošače na jednom mestu. Proizvodi se nabavljaju unutar 80 kilometara, a dobavljači učestvuju u određivanju cena i mogu postati članovi zadruge. Trgovina radi na zelenoj energiji i koristi ambalažu bez otpada, stvarajući transparentan i održiv lokalni model.
U kategoriji 6, Najbolji ekološki restoran/usluga hrane je Peskesi, Heraklion, Krit, Grčka.
Restoran Peskesi oživljava kulinarsku baštinu Krita sa sopstvenom regenerativnom farmom i biodinamičkim jelovnikom. Filozofija "od polja do stola i od stola do farme” ostvaruje se kroz 98 % lokalnih namirnica, edukativne događaje i pravedne trgovinske prakse.
Kako ističe Evropska komisija, eko poljoprivreda ključna je u izgradnji održivog prehrambenog sistema, a Unija podržava sektor kroz strateške planove Zajedničke poljoprivredne politike vredne 14,7 milijardi evra (2023.–2027.). Od 2018. broj ekoloških poljoprivrednika porastao je za 30 odsto, a gotovo sve države članice imaju strategije razvoja ove proizvodnje. EU je danas drugo najveće tržište ekoloških proizvoda u svetu.
"Dobitnici EU nagrada za ekološku proizvodnju pokazuju kako ekološki pokret u Evropi spaja najviše standarde s privrednom otpornošću i društvenim angažmanom. Njihov rad dokazuje da ekološka proizvodnja ne samo da je održiva, nego i gradi zajednice i oblikuje budućnost“, istakao je Kristof Hansen, poverenik za poljoprivredu i hranu.
Sern Senegor (Søren Søndergaard) iz Copa-Cogeca je naglasio kako su nagrade prilika za podelu inspirativnih priča i postignuća evropskih ekoloških poljoprivrednika. "Ponosni smo što možemo podržati ovu inicijativu", istakao je.
Tagovi
Autor