Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka proizvodnja
  • 27.09.2025. 16:00

Dodeljene nagrade, ovo su najbolji EU ekološki proizvođači u 2025. godini

Ovogodišnji dobitnici EU nagrada za ekološku proizvodnju potvrđuju visoke standarde koje su postavili njihovi prethodnici, donoseći inovativne i održive projekte u evropski lanac ekološke vrednosti, istaknuto je.

Dodeljene nagrade, ovo su najbolji EU ekološki proizvođači u 2025. godini
Foto: Prtscr/Youtube
64
11
0

Četvrtu godinu zaredom dodeljene su nagrade najboljim evropskim ekološkim proizvođačima. Reč je, naravno, o četvrtom izdanju EU Organic Awards u sklopu Dana ekološke proizvodnje (EU Organic Day) koji se obeležava od 2021. godine kao zajednička inicijativa Evropskog parlamenta, Saveta i Komisije.

Kroz šest kategorija, nagrađuje se sedam dobitnika s obzirom da se u sklopu izbora najboljeg poljoprivrednika dodeljuje nagrada u ženskoj i muškoj konkurenciji. Slede kategorije: Najbolji ekološki region, najbolji ekološki grad, najbolje malo i srednje preduzeće za ekološku preradu hrane, najbolji mali dobavljač ekološke hrane i najbolji ekološki restoran/dostavljač hrane.

Šest kategorija, sedam nagrađenih

Tako je ove godine titulu najbolje ekološke poljoprivrednice odnela Albina Jasinskaja, ekološka farma Rozino, Plovdiv, Bugarska.

Na imanju Rozino, Albina vodi prvu bugarsku farmu sa sertifikatom za ekološko i društveno odgovorno upravljanje, uz potpuno zatvoren proizvodni ciklus. Farma proizvodi ekološko mleko, meso i sladoled, a deluje prema principima permakulture i nultog otpada. Uz to podstiče lokalno zapošljavanje i obrazovanje.

Albina se, ističu, profilisala kao nacionalna predvodnica koja pokazuje da transparentna i održiva poljoprivreda može biti uspešno primenjena globalno.

U muškoj konkurenciji ovogodišnji pobednik je Lieven Devrese, Het Polderveld, Knoke-Heist, Belgija.

Najbolji evropski ekološki poljoprivrednik vodi Het Polderveld, ekološku farmu blizu belgijsko-holandske granice. Snabdeva porodice i jednu bolnicu, pokazujući kako poljoprivreda može da hrani ljude i zajednice.

Na farmi se promoviše pošteno plaćen rad i dobre plate, mentalno zdravlje i direktni odnosi s potrošačima. Het Polderveld dokazuje da je poljoprivreda odnos između zemljišta, poljoprivrednika i društva.

U kategoriji 2, kao najbolji ekološki region/bio-distrikt, pobedu je odneo Okrug Võru u Estoniji.

Na jugoistoku Estonije razvija se održiv lanac snabdevanja ekološkom hranom. Do 2024. godine uspeli su da integrišu najmanje 20 odsto ekološke hrane u sve škole i vrtiće.

Sporazum o ekološkoj proizvodnji u Võruu jača lokalnu privredu, podržava ruralno preduzetništvo, stvara nova radna mesta i podiže svest o zdravoj ishrani.

Valpaços iz Portugala je ovogodišnji pobednik u kategoriji 3 za najbolji ekološki grad.

Opština Valpaços na severu Portugala broji više od 14.500 stanovnika i nacionalni je lider u ekološkoj poljoprivredi sa čak 516 sertifikovanih proizvođača. Posebno se ističe integracijom održivosti i edukacijom, uz podršku lokalne politike i saradnje institucija. Eko proizvodi Valpaçosa uključuju nagrađivana vina, maslinovo ulje, bademe, kestene i med.

U kategoriji 4 za najbolje ekološko malo ili srednje preduzeće u preradi hrane proglašena je pekara Joseph Brotmanufaktur GmbH, Burgšlajnic iz Austrije.

Joseph Brot, najveća svetska zanatska pekara, sve proizvode izrađuje ručno. U saradnji s 24 mala gazdinstva uzgaja 14 retkih sorti žitarica, čuvajući bioraznolikost i regionalne ekosisteme. Preduzeće zapošljava 84 radnika, od čega je više od polovine žena, te se u potpunosti zasniva na održivosti i kratkim lancima snabdevanja.

Radis&Bona eG, Regensburg iz Nemačke u kategoriji 5 proglašen je najboljim malim dobavljačem ekološke hrane.

Ova zadruga okuplja lokalne proizvođače i potrošače na jednom mestu. Proizvodi se nabavljaju unutar 80 kilometara, a dobavljači učestvuju u određivanju cena i mogu postati članovi zadruge. Trgovina radi na zelenoj energiji i koristi ambalažu bez otpada, stvarajući transparentan i održiv lokalni model.

U kategoriji 6, Najbolji ekološki restoran/usluga hrane je Peskesi, Heraklion, Krit, Grčka.

Restoran Peskesi oživljava kulinarsku baštinu Krita sa sopstvenom regenerativnom farmom i biodinamičkim jelovnikom. Filozofija "od polja do stola i od stola do farme” ostvaruje se kroz 98 % lokalnih namirnica, edukativne događaje i pravedne trgovinske prakse.

Kako ističe Evropska komisija, eko poljoprivreda ključna je u izgradnji održivog prehrambenog sistema, a Unija podržava sektor kroz strateške planove Zajedničke poljoprivredne politike vredne 14,7 milijardi evra (2023.–2027.). Od 2018. broj ekoloških poljoprivrednika porastao je za 30 odsto, a gotovo sve države članice imaju strategije razvoja ove proizvodnje. EU je danas drugo najveće tržište ekoloških proizvoda u svetu.

"Dobitnici EU nagrada za ekološku proizvodnju pokazuju kako ekološki pokret u Evropi spaja najviše standarde s privrednom otpornošću i društvenim angažmanom. Njihov rad dokazuje da ekološka proizvodnja ne samo da je održiva, nego i gradi zajednice i oblikuje budućnost“, istakao je Kristof Hansen, poverenik za poljoprivredu i hranu.

Sern Senegor (Søren Søndergaard) iz Copa-Cogeca je naglasio kako su nagrade prilika za podelu inspirativnih priča i postignuća evropskih ekoloških poljoprivrednika. "Ponosni smo što možemo podržati ovu inicijativu", istakao je.


Tagovi

Dan Ekološke proizvodnje Eko poljoprivreda Strateški planovi EU Organic Awards


Autor

Ivica Korman

Više [+]

Diplomirani novinar, biciklist, hedonist (ne nužno tim redom). Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnim štampanim medijima, a poslednjih nekoliko godina radio je kao glavni urednik dvotjednog časopisa za poljoprivredu.