Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita korovima
  • 09.08.2025. 07:30

Koliko, pre prskanja, treba držati korovske trave u vodi?

Korovi su najveći problem poljoprivrednicima, ako ne koriste herbicide za njihovo suzbijanje. Ipak, mnoge vrste mogu biti i rešenje, jer se koriste za prskanje voća i povrća. Postavlja se pitanje koliko dugo treba da odleže u vodi, da bi se mogli primeniti?

Koliko, pre prskanja, treba držati korovske trave u vodi?
Foto: AK grafika
60
14
0

Za prskanje, najviše povrća, najpoznatiji korovi su kopriva, gavez, preslica, detelina, hajdučka trava, maslačak, ambrozija, pirevina, paprat, itd. Nije ih teško pronaći u prirodi i mogu se naći u skoro svakom dvorištu.

Sadrže mnoge hranjljive materije, minerale, vitamine i idealni su za prihranu i zaštitu biljaka.

Što duže stoje, to bolje

Dok se neki korovi mogu i kuvati, pa se od njih prave čajevi, najveći broj njih može da se iskoristi u postupcima fermentacije, odnosno, vrenja po toplom i sunčanom vremenu, u plastičnim ili drvenim buradima.

Svima je poznato da se kopriva, ako odstoji u vodi jedan dan, može koristiti kao insekticid protiv lisnih vaši, a ako ostane nekoliko dana, dobijemo đubrivo za prihranu povrća i voća preko listova.

prskanje bilja
Čim voda počne da menja boju može da se koristi za prskanja (Foto: Depositphotos/Uryupina_photo)

Slično je i sa ostalim korovima. Sve je jednostavno. Što više dana držite korove u buradima u koje ste usuli vodu, ista voda postajaće sve tamnija jer se, naročito ako se burad zatvore, pri visokim temperaturama sve više oslobađaju hranjljive materije.

Takođe, osetiće se neprijatni mirisi, ali slični mirisi osetiće se i ako se koriste pesticidi, pogotovo herbicidi. Nakon dva meseca po vodi će početi da plutaju crvi, što je znak da su se minerali, makro i mikro elementi iz korova razgradili i da je vreme da se izvade ostaci iz bureta i stave nove količine korova. Čim voda počne da menja boju može da se koristi za prskanja.

Povremeno dopunjavati vodom

Takva voda, u kojoj su crvi, bistrija je, ali i tamna, i lakše se cedi kroz sita ili gazu, kada se stavlja u prskalicu ili atomizer. Za to vreme biljna masa korova razgradila se u velikoj meri i pala je na dno bureta, dok se sitniji komadići zadržavaju na površini.

Dok se ne pojave crvi, bure se može dopunjavati vodom, u zavisnosti od toga koliko puta se tretiraju biljke.

Što se tiče sastava, mogu se kombinovati različiti korovi. Kopriva i gavez imaju dosta azota, kalcijuma, gvožđa, paprat kalijuma, maslačak bakra, hajdučka trava je dezinficijens, djtelina sadrži dosta azota itd. U zavisnosti od vegetacije određeni se koriste na početku, drugi na sredini, treći na kraju vegetacije. Korovima se u vodu mogu dodati kora od banana i ostalog voća i povrća. Sve to dobro je za ishranu.

Efikasna i protiv stenica

Voda sa otopljenim korovima neverovatno je korisna za biljke, ali to se neće čuti od većine stručnjaka za ishranu ili zaštitu bilja.

Dve do tri litre te vode, u prskalici od 10 litara, dovoljne su za ishranu preko lista. Može se dodati i do pet litara, neće biti problema za biljke koje će biti još jače. Sa takvom vodom dovoljno je da se povrće prska dva puta nedeljno.

Kurkuma i prašak za pecivo u borbi protiv plamenjače

Korovi su, u kombinaciji sa nekuvanim mlekom, začinima, sodom bikarbonom, idealni za zaštitu i ishranu biljaka. Čak i sveprisutne stenice imaju velikih problema da se prilagode vodi u kojoj su otopljeni korovi jer njen miris može da bude nesnosan za stenice koje prave sve veću štetu na povrću, pa i voću.

Naslovna fotografija: AK grafika/Maja Celing Celić/Bojan Kecman


Tagovi

Korovi Fermentacija Pesticidi Crvi Lisne vaši Stenice


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.