Kako pomoći biljkama da se, bez hemije, odbrane od plamenjače i ostalih bolesti?
Poslednje kiše ponovo su stvorile uslove za nastanak plamenjače povrća, naročito krastavca i paradajza, a najviše su izložene stabljike na otvorenom. Kako pomoći biljkama da se, bez hemije, odbrane od plamenjače i ostalih bolesti?
Kurkuma se nedavno počela više koristiti u ishrani stanovništva, a dokazalo se da može biti dobra i u borbi protiv bolesti i štetočina.
Ova biljka, tj. njen prah, deluje kao repelent, efikasna je u borbi protiv lisnih vaši i bele leptiraste mušice, a pošto sadrži kurkumin, vitamin B6, magnezijum, kalijum, gvožđe, eterična ulja, vitamine A i C, postiže dobre rezultate protiv plamenjače, pepelnice, rđe i botritisa jer ima i antigljivično i antibakterijsko delovanje.
Još bolje rezultate, naročito protiv biljnih bolesti, možete očekivati ako je pomešate sa praškom za pecivo, koji u sebi sadrži sodu bikarbonu i vinsku kiselinu.
Što se tiče doza, dovoljno je da se u jednu kantu od 10 litara vode stavi 200 grama kurkuminog praha, a u drugu kantu, takođe od 10 litara, 100 grama praška za pecivo.
Kurkumu bi trebalo ostaviti jedan dan da stoji, najbolje u hladu. Zatim se iz obe kante, u prskalicu od 10 litara uspe po pet litara vode sa kurkumom i vode sa praškom za pecivo.
Ovakva, malo jača doza, efikasna je protiv insekata i gljivica.
Najbolje je prskati u jutarnjim ili večernjim časovima. Smesa deluje i na dosadne stenice, samo treba biti uporan i prskati u nekoliko navrata, svaka dva, do tri dana.
Bolesti, naročito ako se skinu donji listovi na krastavcu i paradajzu neće biti, čak i na stabljikama na otvorenom, koje su više podložne infekciji u odnosu na stabljike u plastenicima. Ovoj smesi, takođe, može se dodati voda u kojoj je stajao list belog ili crvenog luka, jer se tako pojačava njihov efekat.
Kako ubrzati zrenje bez gubitka na čvrstoći i ukusu - trikovi profesionalaca
Dobro bi bilo da se i u plastenicima i na otvorenom, oko biljaka, stavi malč ili folija, jer ako je biljka na zemlji, bez korova okolo, lakše dolazi do infekcije bolestima, naročito plamenjačom.
Tagovi
Autor