"Vodnjika je tradicionalni napitak koji je karakterističan za užički region i pravi se isključivo od divljeg voća i šumskih plodova", kaže Predrag Simić iz okoline Užica
Eliksir mladosti, zimsko piće gorštaka, piće slovenskih bogova ili voćna turšija - sve su ovo nazivi za vodnjiku, stari i pomalo zaboravljen napitak od divljeg voća i šumskih plodova koji podiže imunitet i jača oranizam. A da bi je sačuvao od zaborava, Predrag Simić iz sela Bioska kod Užica, bavi se upravo proizvodnjom ovog pića, karakterističnog za užički kraj. U stvari, nastavio je ono čime su se bavili njegovi deda i baba, s tim što je unapredio proizvodnju i otišao korak dalje.
Nakon što je završio master studije na Poljoprivrednom fakultetu, odlučio je da se vrati u rodno selo gde je započeo posao kojim je oduvek želeo da se bavi.
"Vodnjika je tradicionalni staroslovenski napitak koji je karakterističan za užički region i pravi se isključivo od divljeg voća i šumskih plodova. U potrazi za njima idemo duboko u šumu kako bismo našli drenjine, šipurak, kleku, divlje kruške (oskoruše) i jabuke, glog, trnjine, borovnice", počinje priču naš sagovornik.
Predeo je često nepristupačan, dodaje, voće je sitnije i treba vremena da se naberu dovoljne količine.
"Ovo divlje voće i šumske plodove beremo u našem selu, po šumama i brdima, koje je daleko od grada, magistralnih puteva, fabrika i svih mogućih izvora zagađenja. Berba je ove godine zbog vrelog leta počela krajem avgusta, a inače počinje kasnije."
Na gazdinstvu kod Simića ovaj napitak priprema se sa puno pažnje. Kada ubrano voće donesu kući, pažljivo ga prebiraju, kidaju peteljke i samo zdravi plodovi mogu da se koriste. Peru ih i stavljaju u drvenu ili prohromsku burad, pa zaliju vodom.
“U našem selu imamo dva izvora, a upravo je čista izvorska voda najbolja za ovo piće. U njoj nema hlora i voće lako otpušta minerale i vitamine. Vodnjika se može piti nakon 45 do 50 dana, a sve zavisi od temperature na kojoj se čuva", kaže Predrag i objašnjava da je najoptimalnija temperatura za čuvanje od 12 oC do 13 oC.
Ovaj osvežavajući napitak ima kiselkasto-slatkast ukus raznog šumskog voća, crvenkaste je boje. Odličan je izbor tokom hladnih meseci kada su prehlade i virusi najčešći. Nekada se svakodnevno koristio za lečenje organizma, posebno u užičkom kraju. Danas je gotovo zaboravljen i neopravdano potisnut od strane industrijskih napitaka, a u gradskim sredinama gotovo da se i ne zna kakvo je to piće i kako se dobija. Ipak, ovaj mladi preduzetnik trudi se da to promeni.
"Receptura se prenosila sa kolena na koleno, a isti recept koristimo i danas. Ne dodajemo šećer. Ne dodajemo konzervanse, ni ostale aditive. Znači, samo ono što divlje voće ispusti u vodu, a to su lekovite gorke meterije i biljne kiseline pune vitamina, naročito vitamina C, antioksidanata, enzima i minerala."
Zbog svog sastava i okrepljujućeg dejstva, odlična je i za one koji možda popiju koju čašicu više, za ublažavanje mamurluka.
Stare vrste krušaka vodnjiki daju šećer i slast, od jabuke dobija kiselinu, a kleka daje karakterističan miris. Kako pojašnjava naš sagovornik, svi sastojci daju vitamine i minerale i čine je potpuno prirodnim i zdravim napitkom.
Pokušavajući da se prilagodi tržištu trudi se da napreduje u svom poslu. Na početkuje je flaširao u plastičnu ambalažu, a kasnije, po savetu kupaca, počeo je da sipa u staklenke.
U sezoni proizvede oko 5.000 litara vodnjike, po narudžbini dostavlja u Beograd, ali 80 odsto isporučuje brzom poštom. Osim ovog pića, proizvode i sirup od zove, kako i sirće od divljih jabuka. Mnogo radi na popularizaciji svojih proizvoda na društvenim mrežama, a svi zainteresovani mogu posetiti njegov sajt www.vodnjika.rs i upoznati se sa karakteristikama voća i načinom pripreme.
Tagovi
Autorka